Carl Jonas Love Almqvist

Faktaboks

Carl Jonas Love Almqvist
Født
1793
Død
1866

Carl Jonas Love Almqvist

av . Falt i det fri (Public domain)

Carl Jonas Love Almqvist, svensk forfatter, en av Sveriges store diktere og skribenter. Studerte i Uppsala, ble lærer i Stockholm. 1829 rektor ved Nya elementarskolan, presteviet 1837, fast ansatt i Aftonbladet 1846. Økonomisk uordentlig som han var, ble han avhengig av en ågerkarl og rømte fra Sverige 1851, beskyldt for forfalskning, underslag og mordforsøk mot ågerkarlen. Han samlet selv sine viktigste skrifter under fellestittelen Törnrosens bok, som utkom i to serier: duodes-opplaget (14 bind, 1832–51) og imperialoktav-opplaget (3 bind, 1839–50).

Almqvist befinner seg i overgangen mellom romantikk og realisme. De romantiske ungdomsverkene ble inspirert av herrnhutisme, av «göticisme», Swedenborg og Rousseau. Viktigst er skildringen av det hinsidige, Murnis (1819, utgitt 1845) og romanen Amorina (1822, revidert utgave 1839).

I 1824 giftet Almqvist seg og bosatte seg i Värmland i et mislykket forsøk på å leve som bonde. Her skrev han Ormus och Ariman med bitende satire mot byråkrati og samfunnstvang, samt historiske romaner som f.eks. Hermitaget. De neste årenes produksjon omfatter dramatikk og lyrikk med erotiske overtoner, og noen prosaverk, først og fremst Jaktslottet (1833, norsk overs. 1993). Dette er en rammefortelling for Törnrosens bok. I sangsyklusen Songes (1849), som Almqvist selv satte melodi til, finnes så vel naturlyrikk og religiøse skriftemål som realistiske interiører og nonsens-poesi.

I 1834 ble den egenartede historiske romanen Drottningens juvelsmycke utgitt. Denne ble fulgt av en rekke eksotisk romantiske verk: dramaer (Ramido Marinesco) og vers-epos (Arthurs jakt). Til tross for all romantikk og livsfjernhet, inneholder Almqvists verk helt fra begynnelsen av tallrike innslag av realisme i miljø- og menneskeskildring. I slutten av 1830-årene tar han skrittet fullt ut mot den realistiske fortellingen. Epokegjørende er her tendensromanen Det går an (1838), som vender seg mot det uoppløselige ekteskapet, og folkelivsskildringer som Kapellet og Skällnora kvarn. Forfatterskapet ble avsluttet med en rekke sensasjonsromaner, blant dem Gabrièle Mimanso (1840–41) og Tre fruar i Småland (1842–43).

Også som essayist forener Almqvist radikal samfunnskritikk med realistisk miljøskildring, f.eks. i Svenska fattigdomens betydelse (1838) og Europeiska missnöjets grunder. Almqvist levde i Amerika inntil han året før sin død flyttet til Bremen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Lars Mæhlum

Det er drygt å si at CJLA tar "skrittet fullt ut mot den realistiske fortellingen." I alle fall i folklivsberettelsene henger han håpløst fast i romantikkens fortellemåte.

svarte Kjell-Olav Hovde

Takk for innspill. Vi jobber med å finne ny fagansvarlig for Sverige - litteratur etter at Arneberg er i permisjon fra barnebokinstituttet.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg