Ella Pamfilova

Faktaboks

Ella Pamfilova

Ella Aleksandrovna Pamfilova

Uttale

'ælla pamf'ilova

Født
12. september 1953, Almalyk, Sovjetunionen (nå i Usbekistan)

Artikkelstart

Ella Pamfilova er en russisk politiker og sivilsamfunnsleder, siden 2016 leder for Russlands sentrale valgkommisjon, som har ansvaret for å forberede og gjennomføre valg og folkeavstemninger i landet.

Pamfilova har tidligere særlig jobbet med sosial-, helse- og menneskerettighetsspørsmål. Hun har innehatt en rekke poster knyttet til presidentapparatet og regjeringen. Mens hun har hatt disse stillingene, har hun ofte inntatt kritiske standpunkter. Hun har tatt til orde mot lovgivning som gir sikkerhetstjenesten FSB økte fullmakter og til bruken av militære virkemidler i Nord-Kaukasus.

Fra 1991 til 1994 var Pamfilova sosialminister i Russland under statsministrene Jegor Gajdar og Viktor Tsjernomyrdin. Hun ble valgt til Statsdumaen i 1993 og sluttet seg til den markedsliberale fraksjonen Vybor Rossii (Russlands Valg). Hun ble gjenvalgt i 1995 og sluttet seg i 1996 til den regjerings- og presidentvennlige sentrumsfraksjonen Rossijskie Regiony (Russiske Regioner). Ved valget i 1999 ble hun ikke gjenvalgt. Som første kvinnelige kandidat stilte hun i 2000 opp i presidentvalget, men oppnådde bare 1,01 prosents oppslutning.

Pamfilova er initiativtaker til to store sivilsamfunnsorganisasjoner, folkehelseorganisasjonen «For et sunt Russland» og barnerettighetsorganisasjonen «For medborgerverdighet». I 2002 ble hun valgt til president for paraplyorganisasjonen «Sivilsamfunnet – For Russlands barn».

I perioden 2002 til 2010 ledet hun Kommisjonen for menneskerettigheter, som sorterer direkte under presidenten, og som siden 2004 også dekker samarbeidet med sivilsamfunnet. Hun trakk seg fra denne kommisjonen i 2010 grunnet uoverensstemmelser, med hadde siden en viktig rolle i myndighetenes finansieringsmekanismer av sivilsamfunnet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Iselin Rognsvåg

Inspirerende artikkel. Men jeg lurer på om det er mulig å definere hva man mener med "sivilsamfunnet"? Er det noe skille på en sivilsamfunnsleder og en samfunnsleder, eller er det bare ett annet begrep for det samme?

skrev Jørn Holm-Hansen

Veldig godt spørsmål. Beklager litt seint svar. 'Sivilsamfunn' er nok ett av de begrepene som brukes slitt for slapt og sløvt. I artikkelen om Pamfilova bruker jeg begrepet om den typen organisering av folk som ikke direkte springer ut av staten eller økonomien, men både i Russland og land som Norge er grensene ikke akkurat skarpe mellom sivilsamfunn, stat og økonomi.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg