Klima i El Salvador

Artikkelstart

El Salvador tilhører den tropiske klimasonen med årlige gjennomsnittstemperatur på rundt 25 grader Celcius. Temperaturen varierer mer med høyde enn årstid. Det meste av landet ligger i «den varme sonen» (tierra caliente), det vil si på høyder opptil cirka 1200 meter over havet. Ved kysten når temperaturen opp mot 40 °C; i fjellene kan gjennomsnittstemperaturen gå ned mot 10 °C og frost forekommer.

Landet har to årstider. Regntiden, som kalles «vinter», bringer nedbør fra Stillehavet og varer fra mai til oktober. I høyereliggende strøk kan det komme 2000 millimeter og mer. San Salvador har et årlig gjennomsnitt på 1780 millimeter. Mellom november og april styres været av passatvindene i Det karibiske hav og nedbøren stanses av fjellene i Honduras. Denne tørketiden kalles «sommer».

Klimaendringer

Med sin beliggenhet der to tektoniske plater og to værsystemer møtes, regnes El Salvador som et av verdens mest sårbare land med hensyn til naturkatastrofer. De siste 30 årene, i takt med økende gjennomsnittstemperaturer i hav og luft, har landet blitt stadig oftere hjemsøkt av ekstremvær, både i form av tørke og oversvømmelser. Med mer hyppige og intense regnskyll følger ras og tap av liv, boliger, avlinger og infrastruktur i et stadig mer tettbygd og oppdyrket land. Stigning i havnivået langs Stillehavskysten, utstrakt hogst og ødeleggelse av mangroveområder i kjølvannet av et intensivt rekeoppdrett, har i tillegg gjort lokalsamfunnene på kystslettene særlig utsatt for oversvømmelser.

Med over seks millioner innbyggere på omkring 21 000 km² er befolkningstettheten i El Salvador svært høy. Dette skaper et stort press på begrensede landområder. El Salvador er det nest mest avskogede landet i Latin-Amerika, etter Haiti.

Skadene etter orkanen «Ida» i 2009 (som leverte 522 millimeter regn i løpet av fire timer) beløp seg til om lag 665 millioner euro. Ifølge landets nasjonale geografiske institutt, SNET, er 88,7 prosent av El Salvadors territorium sårbart for ekstreme naturfenomener og omkring 95,5 prosent av befolkningen lever i risiko for å bli rammet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg