Faktaboks

Eksportfinans ASA
Organisasjonstype
Allmennaksjeselskap
Forretningsadresse
Oslo
Stiftet
02.03.1962
Daglig leder
Geir Ove Olsen
Styreleder
Bjørn Berg

Eksportfinans ASA er en norsk kredittinstitusjon som ble dannet i Oslo i 1962 som Forretningsbankenes Finansierings- og Eksportkredittinstitutt. Selskapet eies av et konsortium av 23 norske banker, hvorav DNB og Nordea er de to største eierne, og den norske stat (15 prosent). Eksportfinans gir mellomlange og langsiktige lån til eksportfremmende formål og til industri, handel og håndverk.

Den fikk i 1978 ansvaret for forvaltningen av OECD-avtalen for subsidiert eksportfinansiering på vegne av den norske stat, og har siden da finansiert norske eksportkontrakter til kunder over hele verden. Regjeringen kunngjorde den 18. november 2011 at den ville etablere en ny statlig enhet, operativ fra 1.juli 2012 (se Eksportkreditt). Eksportfinans samarbeidet fra midten av 1980-tallet med Norad, og finansierte norske eksportkontrakter til utviklingsland.

I 2001 ble den norske stat direkte eier av Eksportfinans ved å kjøpe 15 prosent av aksjene i selskapet. Selskapet forvaltet rundt 116 milliarder kroner per juni 2013.

Datterselskapet Kommunekreditt ble etablert i 1993, med hovedkontor i Trondheim. Det yter lån til norske kommuner og fylkeskommuner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Eksportfinans ASA
Sektorkode
3500 Kredittforetak
Næringskode(r)
64.190 Bankvirksomhet ellers

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg