Eksportfinans ASA

Artikkelstart

Oslo, norsk kredittinstitusjon dannet 1962 som Forretningsbankenes Finansierings- og Eksportkredittinstitutt. Selskapet eies av et konsortium av norske banker, hvor DnB og Nordea er de to største eierne, og den norske stat (15 prosent). Eksportfinans gir mellomlange og langsiktige lån til eksportfremmende formål og til industri, handel og håndverk.

Fikk i 1978 ansvaret for forvaltningen av OECD-avtalen for subsidiert eksportfinansiering på vegne av den norske stat, og har siden da finansiert norske eksportkontrakter til kunder over hele verden. Regjeringen kunngjorde den 18. november 2011 at den ville etablere en ny statlig enhet operativ fra 1.juli 2012 (se Eksportkreditt). Samarbeidet fra midten av 1980-tallet med Norad, og finansierte norske eksportkontrakter til utviklingsland.

I 2001 ble den norske stat direkte eier av Eksportfinans ved å kjøpe 15 prosent av aksjene i selskapet. Selskapet forvalter rundt 116 milliarder kroner (juni 2013).

Datterselskapet Kommunekreditt ble etablert 1993 med hovedkontor i Trondheim, yter lån til norske kommuner og fylkeskommuner.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg