Eksportkreditt Norge

Artikkelstart

Eksportkreditt Norge er et statsaksjeselskap underlagt Nærings- og handelsdepartementet. Selskapet ble opprettet siden 1. juni 2012 etter at regjeringen i november 2011 kunngjorde at den ville overta ansvaret for den statssubsidierte eksportfinansieringsordningen som Eksportfinans hadde forvaltet siden 1978.

Selskapet tilbyr norsk næringsliv konkurransedyktig eksportfinansiering, og finansieres gjennom årlige bevilgninger på statsbudsjettet. Norske og utenlandske selskaper tilbys lån når de skal kjøpe varer og tjenester fra norske eksportører. Målsettingen til selskapet er å sikre et robust og konkurransedyktig eksportfinansieringstilbud for norsk næringsliv. Lånene gis av staten, slik at kundene vil være sikret lån også i situasjoner hvor kapitalmarkedene ikke fungerer.

Ved utgangen av første driftsår var utlånssaldoen på 37,1 milliarder kroner. I 2021 var denne steget til om lag 65 milliarder kroner.

Fra 1. juli 2021 er Eksportkreditt Norge og Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK) slått sammen til Eksportfinansiering Norge (EksFin).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg