Faktaboks

Offisielt navn
Eivind Kirkeby A/S
Organisasjonstype

Aksjeselskap

Stiftet
1938
Nedlagt
1994
lampe
Swinglampen fra Eivind Kirkeby var i mange år en bestselger.
lampe
Av .

Eivind Kirkeby A/S var en norsk metallvarefabrikk på Ensjø i Oslo. Produksjonen besto i hovedsak av utstansede masseartikler til radioindustrien, som transformatorblikk. Det ble også produsert stålmøbler som reoler og skap, både for andre og under eget navn.

Etablering

Ingeniøren Eivind Kirkeby dannet i 1938 stanse- og metallvarefabrikken A/S Eivind Kirkeby. Firmaet annonserte tidlig for en rasjonell fremstilling av masseartikler.

Kirkeby er et godt eksempel på store underleverandører som ble bygd opp i mellomkrigstiden. Slike holdt det gående i tiårene etter andre verdenskrig med spesialiserte produkter myntet på den øvrige industrien. Denne typen varer ble det etter hvert mer og mer vanlig å importere.

Lamper og møbler

I 1940-årene begynte firmaet å lage Svinglampen (senere Swinglampen) under eget navn. Lampen hadde et patentert innbygget fjærsystem. Denne populære arbeidslampen, som kan minne om Jac. Jacobsens L-1, ble i 1962 redesignet av Birger Dahl.

I tillegg til lamper var stålmøbler et hovedprodukt. Reoler og skap av metall var det mange mindre produsenter av. Disse ble gradvis utkonkurrert av større fabrikker som Høvik Verk og Romo, som fikk økt kapasitet. Etter 1990 ble det meste av markedet forsynt via import, og også de store norske produsentene la ned.

Videreføring av selskapet

Eivind Kirkeby trakk seg ut i 1973. Selskapet ble drevet videre i noen år som Kirkeby A/S. Ved 50-årsjubileet i 1988 var det 65 ansatte i produksjonen. Foruten stålmøbler ble det levert metalldeler til blant annet møbelfabrikken Norema. Senere ble stålmøbelproduksjonen videreført av selskapet Skap og Reol, som gikk konkurs i 1994.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bøe, Alf (1963). Norsk/Norwegian industrial design, Kunstindustrimuseet i Oslo

Faktaboks

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg