Faktaboks

Jac Jacobsen

Jacob Jacobsen

Født
1901, Oslo
Død
1996
Jac. Jacobsen
Jac. Jacobsen
Av .
L-1
L-1
Av .

Jac Jacobsen var en norsk designer, forretningsmann og industribygger som grunnla det norske industrikonsernet Luxo. Han var handelsutdannet og begynte i 1921 sitt arbeid innen tekstilmaskinindustrien som representant for firmaer i England, Sveits og USA. Han grunnla i 1934 firmaet Jac. Jacobsen A/S, som senere ble et internasjonalt konsern under navnet Luxo.

Karriere

Jacobsen kom tilfeldigvis i besittelse av den engelske lampen Angelpoise av George Carwardine, en armbasert konstruksjon med en spesiell fjæranordning som holdt lampen i «gravitasjonsfri» balanse i alle posisjoner. Jacobsen var så betatt av lampen at han søkte og fikk produksjonsrettigheten til denne, først i Norge og Sverige. Produktet måtte dog omkonstrueres på vesentlige punkter for godkjennelse utenfor de britiske øyer, og skulle etter hvert utvikle seg til å bli en internasjonal designklassiker.

Denne norske utgaven ble satt i produksjon i 1938 under navnet Luxo, som på latin betyr «jeg lyser». Den ble i tillegg kalt «1001-lampen» fordi den kunne stilles i utallige (1001) posisjoner.

Grunnmodellen L-1 og dens varianter ble snart en stor salgssuksess, og mot slutten av 1940-tallet hadde firmaet nærmest monopol på arbeidsplassbelysning i Europa. Siden 1938 er lampene solgt i mer enn 25 millioner eksemplarer. L-1 er fremdeles i produksjon (2017).

Senere lampetyper

Den fjærbalanserte lampearmen kunne brukes til en rekke ulike lysarmaturer for ulike formål, blant annet lupelamper, og det ble etter hvert utviklet en rekke typer av disse til bruk i industrien og helsesektoren, til terapi og skjønnhetspleie, og for svaksynte. Glødelampen ble også med årene supplert med lysrør.

Andre funksjonelle belysningsarmaturer ble tilført Luxo-konsernet ved egen konstruksjon, men også gjennom akkvisisjoner, særlig i USA, som resulterte i en total salgsomsetning på over én milliard norske kroner mot slutten av 1980-tallet.

Firmaet ble børsnotert i 1998, og innlemmet i Glamoxgruppen i 2009.

Priser og utmerkelser

Luxo L-1 vant flere norske designpriser mellom 1958 og 1972, og ble i tillegg tildelt Klassikerprisen for god design av Norsk Designråd i 1993. Lampen har også vunnet priser og utmerkelser i utlandet, blant annet i Tyskland og USA. I 1954 sto lampen på Illinois Institute of Technology’s liste over de 100 beste produktene i verden.

Senere år

Jac Jacobsen ble 95 år gammel og var aktiv i bedriften fram til sin død i 1996.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Jacobsen, Jac. (1977). Med jobben som hobby gjennom 50 år : et tilbakeblikk, Luxo

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg