Egersunddrakta Eli

Egersunddrakta Eli
/Stavanger Aftenblad.

Artikkelstart

Egersunddrakta Eli er en fri komposisjon uten rot i lokal draktskikk, og er utarbeidet av Egersund husflidslag. Den var ferdig i 1998, til byjubileet for Egersund.

Bunaden ser annerledes ut enn det en forventer at en bunad skal gjøre, fordi den tar utgangspunkt i en strikkegenser. Genseren ble lansert som Egersund-genseren, utarbeidet av Jorunn Lea til en konkurranse om en genser for byen, i 1993. Hun omarbeidet sjøl plagget til nytt bruk, og resten av bunaden er utarbeidet av husflidslagets medlemmer i et samarbeid. Designen på bunaden og smykkene har billedkunstner Kari Agner stått for.

Draktdeler

Jakke

Bunaden har strikket jakke, med utgangspunkt i den strikkegenseren som Jorunn Lea utarbeidet som Egersund-genser i 1993. I mønsteret er det strikket inn stempel fra fajansefabrikken, fisk og fyrlys, og dessuten hjerter – som står for egersundernes kjærlighet til byen sin. Fargene er valgt med utgangspunkt i et gammelt vevd teppe fra Dalane. Teppet skal være lagd av Eli Kjærvald, og det er hennes navn som har gitt navn til bunaden.

Stakk

Stakken er i svart ulldrapé, er foldelagt til ei linning, og har en rød tittekant midt foran. Den eneste dekoren på baksiden er en rød trekant.

Belte

Det brukes et svart lærbelte til bunaden, med spenne i oksidert sølv, formet som en fisk, og det henger en sølvkrok med kniv i beltet. Knivslira er i lær, og er formet som en fisk, mens kjettingene mellom kroken og slira skal symbolisere fiskegarn.

Skjorte

Bunaden ble først lansert med hvit bomullsskjorte i primærsnitt. Den har rullekrage og er kneppet bak med knapper formet som fiskeøyne. På ermene er det sydde biser, og ermsplitten lukkes med tilsvarende knapper. Det er utarbeidet skjorte i silke som alternativ.

Metall

Det er utarbeidet eget draktmetall til bunaden. Dette består av hekter med lenke imellom, som brukes til å lukke jakka foran, krok og kjetting til kniven, beltespenne, ørepynt og knapper. Alt har symbolikk som knytter seg til fiske, og det er Kari Agner som har designet smykkene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg