Hubble-klassifikasjonen

Hubble-klassifikasjonen. Hubbles stemmegaffeldiagram. Galakser i klasse E0 er sirkulære, mens de mest flattrykte elliptiske galaksene er i klasse E7. Galakser i klasse S0 er en overgangstype mellom elliptiske og galaktiske spiraler. Normale spiralgalakser, S, har en kjerne som det snor seg to eller flere armer ut fra. Sa har stort sentralområde og tynne oppvundne armer, mens Sc har lite sentralområde og åpne armer. Stavspiralene, SB (B, av eng. bar, ’stav’) har armer som går ut fra en stavformet struktur og klassifiseres tilsvarende.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Hubble-klassifikasjonen er et enkelt klassifikasjonsskjema for galakser med utgangspunkt i galaksenes utseende, ofte kalt Hubbles stemmegaffeldiagram på grunn av formen til skjemaet (se bilde).

Faktaboks

Uttale
hʌbl-

Klassifikasjonssystemet ble innført av Edwin Hubble i 1925 og er fortsatt i bruk, selv om det i senere tid er blitt videreutviklet til å inkludere flere nivåer.

Galaksene i Hubbles klassifikasjonsskjema inndeles i fire hovedtyper: elliptiske galakser (E), normale spiraler (S), stangspiraler (SB) og irregulære galakser (I), hvor sistnevnte er galakser ikke lar seg plassere blant de foregående typene. Hver hovedtype er delt i undertyper, hovedsakelig etter formen, og ordnet i en serie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg