Edgar Schein

Faktaboks

Edgar Schein
Født
5. mars 1928, Zürich, Sveits
Edgar Schein
.

Artikkelstart

Edgar Schein er en forsker og forfatter fra USA. Edgar Schein har vært en sentral bidragsyter innenfor fagfeltet organisasjonspsykologi. Han har hatt innflytelse innenfor områder som karriereutvikling, organisasjonskultur og organisasjonssosialisering, og er også godt kjent for sine bidrag innen ledelse, organisasjonsutvikling og prosessveiledning.

Begrepet karriereanker er sentralt i Scheins teori om karriereutvikling. Karriereanker, eller karriereforankring som det også kalles, beskriver det som holder en persons karriere på plass og styrer den i en bestemt retning. Denne forankringen skapes gjennom reelle erfaringer og er basert på hvordan man selv oppfatter sine evner og verdier.

Scheins modell for organisasjonskultur består av tre nivåer:

  1. Observerbare artefakter
  2. Verdier
  3. Underliggende grunnleggende antakelser

Artefaktene kan være fysiske, atferdsmessige eller verbale manifestasjoner av en organisasjon og dens kultur. Fysiske artefakter kan være logoer, bygninger, kleskoder eller andre materielle objekter. Atferdsmessige artefakter kan for eksempel være seremonier, tradisjoner eller kommunikasjonsmønstre. Verbale artefakter kan blant annet være anekdoter, talemåter, fortellinger eller metaforer.

Verdier og normer er sentrale prinsipper og uskrevne regler som definerer hva organisasjonens medlemmer er opptatt av og hva slags atferd som forventes og aksepteres i organisasjonen. Verdier og normer bygger på de grunnleggende antakelsene.

Grunnleggende antakelser ligger på det dypeste nivået og er kjernen i en organisasjonskultur. Dette er antagelser og overbevisninger som ofte vil være ubevisste, men som tas for gitt, og som påvirker hva som blir oppfattet og lagt vekt på av folk i organisasjonen.

Eksempler på grunnleggende antakelser kan være oppfatninger om menneskets natur eller hvordan man definerer hva som er sant og virkelig. Når man forstår de underliggende antagelsene, vil det være lettere å tolke de mer observerbare og atferdsmessige fenomenene kulturen gir seg uttrykk i.

Schein er professor emeritus ved MIT Sloan School of Management i Cambridge, Massachusetts.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Schein, E.H. (1965). Organizational psychology. Englewood Cliffs, NJ: Prentice-Hall.
  • Schein, E.H. (1978). Career dynamics. Reading, MA: Addison-Wesley.
  • Schein, E.H. (1985). Organizational culture and leadership. San Francisco: Jossey-Bass.
  • Schein, E.H. (1990). Organizational culture. American Psychologist, 45 (2), 109-119.
  • Schein, E. (1999). Process consultation revisited : Building the helping relationship (Addison-Wesley series on organization development). Reading, Mass: Addison-Wesley.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg