Organisasjonsutvikling viser til det kontinuerlige arbeidet med å forbedre en organisasjons evne til å håndtere endring i og utenfor virksomheten.

Faktaboks

Også kjent som

OU

Arbeidet med organisasjonsutvikling (OU) handler mye om planlegging og iverksetting av systematiske tiltak for å sikre at arbeidskraft og andre ressurser blir anvendt på en god og effektiv måte, slik at man får en sunn organisasjon med evne til fornyelse og problemløsning.

Ifølge humanistiske teorier innenfor organisasjonspsykologi er organisasjonsutvikling i første rekke en strategi for utvikling av organisasjonens medlemmer. I norsk OU-tradisjon har ansattes medvirkning vært et viktig element i utviklingsprosesser.

Internasjonalt har Kurt Lewins teorier og forskning tradisjonelt stått sentralt når det gjelder organisasjonsutvikling. Lewins modell for endring, som består av tre faser (unfreeze, change, refreeze), har vært svært innflytelsesrik på dette området. I nyere tid oppfattes denne modellen som noe statisk fordi man gjerne ser på endring som noe mer kontinuerlig. Aksjonsforskning har vært mye brukt som tilnærming til organisasjonsutvikling.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bjørvik, Kjell Inge og Haukedal, Willy (1997). Arbeids- og lederpsykologi. Oslo: Cappelen Akademisk Forlag.
  • Furnham, Adrian (2005). The Psychology of Behaviour at Work: The Individual in the Organization, (andre utgave). Hove: Psychology Press.
  • Jacobsen, Dag Ingvar (2018). Organisasjonsendringer og endringsledelse, (tredje utgave). Bergen: Fagbokforlaget.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg