Faktaboks

Edgar Rice Burroughs
Uttale
bˈʌrouz
Født
1. september 1875, Chicago
Død
19. mars 1950, Encino i Los Angeles, California

Edgar Rice Burroughs var en amerikansk forfatter. Han fikk stor suksess med Tarzan-bøkene, og skrev også underholdningsromaner fra andre science fiction-pregede miljø: fra en verden under jorda, og fra det bebodde Mars.

Som ung hadde han mange ulike jobber, uten hell. Hans første forsøk som forfatter var serieromanen Under the moons of Mars, som sto i tidsskriftet All-Story Magazine våren 1912. I løpet av kort tid hadde han utviklet flere fiksjonsunivers, og ble en populær og rik forfatter.

Tarzan

Tarzan vender tilbake (1931)
Den norske utgaven av Tarzan vender tilbake inneholder to av de originale engelske bøkene: The return of Tarzan (1915) og The Beasts of Tarzan (1916)
Av .

Den første romanen, Tarzan of the Apes, kom i 1914, etter først å ha blitt publisert som føljetong i 1912. Burroughs utga i alt 22 romaner om Tarzan fra 1914 til 1947, i tillegg kommer to posthume utgivelser og noen autoriserte og uautoriserte oppfølgere.

Tarzan-bøkene er oversatt til en mengde språk, utgitt som tegneserie, og filmatisert utallige ganger. Den mest kjente film-Tarzan er Johnny Weissmuller, som i 1932–1948 spilte Tarzan i en rekke filmer.

Den første komplette norske oversettelsen av Tarzan of the Apes (1914, Tarzan – apenes konge) kom i 2004. Tidligere fantes forkortede utgaver.

John Carter

Prinsessen av Mars (1928)
Den første av John Carter-romanene kom på norsk i 1928, med et tidsriktig art deco-omslag.
Av .

Serieromanen Under the moons of Mars fra 1912 kom i bokform som A princess of Mars i 1917. Etter hvert kom det 11 romaner om romhelten John Carter og hans eventyr på planeten Mars, som heter «Barsoom» i bøkene.

Buroughs skrev også en trilogi som begynte med The Moon Maid (1926) og skildret en verden inne i månens hulrom.

Pellucidar og andre forsvunne verdener

Burroughs' bøker om skjulte og tapte verdener faller inn i en populær sjanger i hans samtid, med bøker som H. Rider Haggards Kong Salomos miner (1885) og Conan Doyles The Lost World (1912).

Flere av bøkene i Tarzan-serien skildrer besøk til slike skjulte verdener, blant annet Tarzan the Terrible (1921) – hvor mennesker med hale lever sammen med dinosaurer, og Tarzan at the Earth's Core (1930, på norsk som Tarzan i en ny verden, 1939).

Den siste av disse to er en cross-over til en annen av Burroughs' serier, de sju bøkene fra landet Pelludicar, som befinner seg i et hulrom inne i jordkloden. Bøkene utkom fra 1914 til 1963.

En annen tapt verden, med prehistoriske menneskearter og dyrearter, finnes i Caspak-trilogien fra 1918. Her kommer en u-båt på avveier under første verdenskrig, og oppdager en bebodd øy i Sørishavet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg