Edgar Rice Burroughs var en amerikansk forfatter. Han fikk stor suksess med Tarzan-bøkene, og skrev også underholdningsromaner fra andre science fiction-pregede miljø: fra en verden under jorda, og fra det bebodde Mars.

Som ung hadde han mange ulike jobber, uten hell. Hans første forsøk som forfatter var serieromanen Under the moons of Mars, som sto i tidsskriftet All-Story Magazine våren 1912. I løpet av kort tid hadde han utviklet flere fiksjonsunivers, og ble en populær og rik forfatter.

Den norske utgaven av Tarzan vender tilbake inneholder to av de originale engelske bøkene: The return of Tarzan (1915) og The Beasts of Tarzan (1916)

Tarzan vender tilbake (1931) av Winju Simonsens forlag. Gjengitt med tillatelse

Den første romanen, Tarzan of the Apes, kom i 1914, etter først å ha blitt publisert som føljetong i 1912. Burroughs utga i alt 22 romaner om Tarzan fra 1914 til 1947, i tillegg kommer to posthume utgivelser og noen autoriserte og uautoriserte oppfølgere.

Tarzan-bøkene er oversatt til en mengde språk, utgitt som tegneserie, og filmatisert utallige ganger. Den mest kjente film-Tarzan er Johnny Weissmuller, som i 1932–1948 spilte Tarzan i en rekke filmer.

Den første komplette norske oversettelsen av Tarzan of the Apes (1914, Tarzan – apenes konge) kom i 2004. Tidligere fantes forkortede utgaver.

Den første av John Carter-romanene kom på norsk i 1928, med et tidsriktig art deco-omslag.

Prinsessen av Mars (1928) av Steenske forlag. Gjengitt med tillatelse

Serieromanen Under the moons of Mars fra 1912 kom i bokform som A princess of Mars i 1917. Etter hvert kom det 11 romaner om romhelten John Carter og hans eventyr på planeten Mars, som heter «Barsoom» i bøkene.

Buroughs skrev også en trilogi som begynte med The Moon Maid (1926) og skildret en verden inne i månens hulrom.

Burroughs bøker om skjulte og tapte verdener faller inn i en populær sjanger i hans samtid, med bøker som H. Rider Haggards Kong Salomos miner (1885) og Conan Doyles The Lost World (1912).

Flere av bøkene i Tarzan-serien skildrer besøk til slike skjulte verdener, blant annet Tarzan the Terrible (1921) – hvor mennesker med hale lever sammen med dinosaurer, og Tarzan at the Earth's Core (1930, på norsk som Tarzan i en ny verden, 1939).

Den siste av disse to er en cross-over til en annen av Burroughs serier, de sju bøkene fra landet Pelludicar, som befinner seg i et hulrom inne i jordkloden. Bøkene utkom fra 1914 til 1963.

En annen tapt verden, med prehistoriske menneskearter og dyrearter, finnes i Caspak-trilogien fra 1918. Her kommer en u-båt på avveier under første verdenskrig, og oppdager en bebodd øy i Sørishavet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.