Dušanbe, hovedstad i Tadsjikistan, 820 600 innb. (2016).

Dusjanbe er den største byen i Tadsjikistan. Navnet kommer opprinnelig fra et stort marked som ble holdt i området på mandager, derav navnet Dusjanbe, som betyr "mandag".

Dusjanbe er et viktig samferdsels- og industrisenter. De finnes bomulls- og silkespinnerier der, samt næringsmiddel- og maskinindustri. Dusjanbe huser ogs statsuniversitet (1948), vitenskapsakademi (1951) og flere andre høyere læresteder.

I 1929 fikk byen navnet Stalinabad, etter Sovjetunionens daværende leder Josef Stalin. Byen beholdt navnet også etter Stalins død i 1953, men fikk tilbake sitt opprinnelige navn Dusjanbe i 1961.Før andre verdenskrig utgjorde etniske russere flertallet av befolkningen i Dusjanbe (Stalinabad), med rundt 56%. Antallet russere sank gradvis for hvert tiår, og utgjør i dag rundt 2,6% (2010). Det anslås samtidig at andelen etniske tadsjiker i den tadsjikiske hovedstaden er rundt 89,5% (2010).

Som det øvrige Tadsjikistan, var også hovedstaden Dusjanbe sterkt preget av borgerkrigen i landet i perioden 1992–1997.

I senere år har svært mange historiske bygninger fra den sovjetiske perioden blitt revet i Dusjanbe for å gjøre plass til nybygg, deriblant leilighetskomplekser og kjøpesentre, men også for prestisjeprosjekter beordret av Tadsjikistans president, Emomali Rahmon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.