Etter forfatningen av 1994, endret 2003, er Tadsjikistan en enhetsstatlig, presidentstyrt og demokratisk republikk. Statsoverhodet, presidenten, velges i allmenne valg for fem år. Han leder den utøvende makt, utnevner statsminister, regjering og viktige embetsmenn og er militær øverstkommanderende. Lovgivende makt er lagt til Nasjonalforsamlingen, som har to kammer. Representanthuset (Majlis-Namojandagon) har 63 medlemmer som velges i direkte valg for fem år. Overhuset (Majlis-Millij) har 33 medlemmer; 25 valgte og åtte utnevnt av presidenten. I tillegg har tidligere presidenter sete i Overhuset. Styret er ustabilit; landet har vært preget av store motsetninger, til dels borgerkrig, og sentralregjeringen har ikke effektiv kontroll over landet.

Administrativt er landet delt inn i tre regioner (oblaster) samt hovedstadsområdet. I tillegg kommer den autonome regionen Gorno-Badakhshan. Regionene er inndelt i distrikter og byer.

Rettsvesenet omfatter forfatningsdomstolen, høyesterett, den øverste økonomiske domstol, militærdomstolen, domstolen i Gorno-Badakhshan, regionale domstoler, en domstol i hovedstaden samt lokale domstoler. Høyesterettsdommerne utnevnes av presidenten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.