Emomalii Rahmon
Emomali Rahmon er Tadsjikistans president siden 1994. Emomalii Rahmon under en konferanse i Minsk, Hviterussland, i 2017.
Av .
Lisens: CC BY 4.0
Tadsjikistans presidentpalass
Presidentens offisielle residens ligger i hovedstaden Dusjanbe.
Parlamentsbygningen i Dusjanbe

Nasjonalforsamlingen har to kamre, representanthuset (Majlis-Namojandagon) og overhuset (Majlis-Millij).

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Etter grunnloven av 1994, som ble endret i 2003, er Tadsjikistan en enhetsstatlig, presidentstyrt og demokratisk republikk. Statsoverhodet, presidenten, velges i allmenne valg for fem år. Vedkommende leder den utøvende makt, utnevner statsminister, regjering og viktige embetsmenn og er militær øverstkommanderende.

Lovgivende makt er lagt til nasjonalforsamlingen, som har to kammer. Representanthuset (Majlis-Namojandagon) har 63 medlemmer som velges i direkte valg for fem år. Overhuset (Majlis-Millij) har 33 medlemmer: 25 valgte og åtte utnevnt av presidenten. I tillegg har tidligere presidenter sete i Overhuset.

Styret er ustabilt. Landet har vært preget av store motsetninger, til dels borgerkrig, og sentralregjeringen har ikke effektiv kontroll over landet.

Administrativt

Administrativt er landet delt inn i tre regioner (oblaster) samt hovedstadsområdet. I tillegg kommer den autonome regionen Gorno-Badakhshan. Regionene er inndelt i distrikter og byer.

Rettsvesen

Rettsvesenet omfatter forfatningsdomstolen, høyesterett, den øverste økonomiske domstol, militærdomstolen, domstolen i Gorno-Badakhshan, regionale domstoler, en domstol i hovedstaden samt lokale domstoler. Høyesterettsdommerne utnevnes av presidenten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg