Faktaboks

Uttale
dˈʌrəm
Wear
Elven Wear ved katedralen i Durham, England.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Durham er et fylke og grevskap i Storbritannia, i det nordøstlige England; Hovedstad er Durham, mens største by er Darlington. Fylket hadde 902 444 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et samlet areal på 2731 kvadratkilometer.

Natur

Det er to fjellområder i det geografiske distriktet Durham. I vest ligger Penninene med sine kalksteinforekomster, der høyeste punkt er Bornhope Seat, 747 meter over havet. Den østlige delen består av lavere åser med rullende sletteland langs nordsjøkysten, og som ikke når høyere enn 213 meter over havet. De største elvene er Tees og Wear, som i sine øvre løp danner de markerte dalene Teesdale og Weardale.

Næringsliv

Jordbruket er variert, med hovedvekt på sauehold på den skrinne jorda i vest, og dyrking av hvete og havre samt produksjon av meierivarer på den mer fruktbare jorda i øst.

Forekomster av kull i den østlige del av Durham dannet grunnlaget for tungindustri, særlig jern- og stål-, mekanisk og kjemisk industri, og området har spilt en viktig rolle i Englands industrihistorie. Etter andre verdenskrig har spesielt gruveindustrien gått sterkt tilbake, og Durham har vært gjenstand for ulike distriktspolitiske tiltak. Aycliffe (1947) og Peterlee (1948) ble utpekt til new towns med sikte på å absorbere befolkning fra nedlagte gruvesamfunn, samt å stimulere til etablering av ny industri.

Byen Durham fungerer som hovedstad og administrasjonssenter i fylket, og er også utdanningsenter med et av Storbritannias mest prestisjetunge universiteter, University of Durham.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg