Artikkelstart
Dunning-Kruger effekten beskriver det at folk med lite kunnskap/lave ferdigheter på et område vurderer seg selv urealistisk positivt.
Dunning-Kruger effekten beskriver det at folk med lite kunnskap/lave ferdigheter på et område vurderer seg selv urealistisk positivt.
Dunning-Kruger-effekten har sitt navn etter psykologene David Dunning og Justin Kruger. I en rekke studier (fra 1999 og senere) testet de folk på ulike oppgaver og ba dem etterpå vurdere hvor godt de presterte. Typisk viste funnene at deltakere som presterte dårlig på en oppgave ikke innså dette men i stedet overvurderte egen prestasjon. Dunning og Kruger mente at folk med lave kunnskaper og ferdigheter settes på en dobbel prøve: Ikke bare presterer de dårlig, men deres inkompetanse gjør det også vanskelig for dem å vurdere egen prestasjon og forstå at de presterer dårlig. Den manglende evne til selvinnsikt er et eksempel på en svikt i metakognisjonen, evnen til å analysere egen tenkning og vurdering.
Effekten kan sees i mange sammenhenger, for eksempel:
Økende kompetanse ledsages gjerne av en økende forståelse av hvor lite man kan, men med ytterligere erfaring øker igjen opplevelsen av forståelse.
Motsatt vil inkompetanse på et felt innebære at personen selv overvurderer egen kompetanse, at personen ikke så lett erkjenner at andre kan ha bedre kompetanse/ferdigheter, og at personen ikke oppdager egen manglende kompetanse.
Det er viktig å understreke at Dunning-Kruger-effekten ikke har sammenheng med lave evner i seg selv. Effekten er snarere et utslag av svak kompetanse på et område. Det er derfor viktig å være klar over at folk med god kompetanse på et felt også lett kan falle i den fellen å tro at overflatisk kunnskap på et annet felt gjør dem til eksperter også på dette nye feltet.
Fordi Dunning-Kruger-effekten kan ha stor betydning i skole, samfunn og dagligliv, er kunnskap om hvordan den kan reduseres viktig.
Når man vet at lav kompetanse gjerne ledsages av skråsikkerhet, er det lurt å tenke seg godt om når man selv eller andre uttrykker skråsikre, bastante og enkle konklusjoner, spesielt i saker med stor kompleksitet.
Videre kan tre enkle råd «vaksinere» mot denne tankefeilen:
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.