Bekreftelsestendens er det at man legger merke til eller søker etter det som bekrefter noe man tror. Dette er en vanlig måte å tenke på i dagliglivet. Slik tenkning gjør oss sårbare for feil fordi vi overser informasjon som tilsier at vi burde endre oppfatning.

Faktaboks

Etymologi
engelsk confirmation bias

Psykologen Peter Wason viste i et enkelt eksperiment hvordan bekreftelsesfellen fungerer. Deltakerne i eksperimentet fikk se en tallrekke, eksempelvis «2, 4, 6», og ble så bedt om å tenke seg regelen denne tallrekken var basert på. Ut fra regelen skulle så deltakerne «teste» den ved å formulere en ny tallrekke, som forsøksleder så ga tilbakemelding på. Merk at det her er flere mulige regler som kan passe, for eksempel «øk med 2 hver gang», «øk med et partall», «tre tall under 10», og så videre.

Den korrekte regelen Wason hadde formulert var helt enkelt «øk», en tallrekkene der «hvert tall er høyere enn det forrige». Wason fant at de fleste deltakerne lagde seg regler som søkte å bekrefte deres hypoteser, snarere enn å falsifisere dem. Eksempelvis kunne noen formulere en regel «økende partall» og teste dette ut ved «8, 10, 12». Andre kunne anta at regelen var «tall som øker med 2» og foreslå «6, 8, 10».

Få av deltakerne foreslo regler som falsifiserte hypoteser. Hvis man trodde tre partall var viktig, kunne en slik regel enkelt testes med tallrekken «1, 2, 3». Falsifikasjon av denne regelen ville dermed bringe personen et steg nærmere løsningen.

Mer generelt ser man bekreftelsesfeilen i mange situasjoner i dagliglivet. Velkjent er den såkalte Barnum-effekten, der folk oppfatter intetsigende og generelle personlighetsbeskrivelser som treffende. Samme mekanisme ses i astrologi og spåmannens spådommer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Lars Gunnar Andersen Solheim

Det er muligens en idé å moderere Wasons observasjon med Joshua Klayman og Young-Won Ha sin kommentar "Confirmation, Discontinuation, and Information in Hypothesis Testing", 1987.

svarte Frode Svartdal

Mlig det, men her snakker vi helt grunnleggende.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg