Dresser-Rand Company, Olean i New York, amerikansk industrikonsern dannet i 1987. Konsernet er verdensledende innen produksjon av kompressorer og gassturbiner til petroleumsvirksomhet og annen prosessindustri med virksomhet i USA, Frankrike, Tyskland, Brasil, Kina, India og Norge.

Dresser-Rand ble dannet som et samarbeid mellom Dresser Industries og maskinindustrikonsernet Ingersoll-Rand. Dresser Industries (grunnlagt i 1956) var leverandør av utstyr og tjenester til oljebransjen og annen energiindustri og ble i 1998 overtatt av konkurrenten Halliburton, som i 2000 solgte Dresser Industries del av Dresser-Rand videre til Ingersoll-Rand, som ble eneeier. I 2004 ble Dresser-Rand overtatt av investeringsselskapet First Reserve Corporation, som i 2001 også overtok resten av Dresser Industries fra Halliburton (Dresser, Inc.).

I Norge ble Kongsberg Dresser Power grunnlagt i 1985 som et samarbeid mellom Kongsberg Våpenfabrikk og Dresser Industries for å produsere gassturbiner. Dresser-Rand overtok i 1988 Kongsberg Våpenfabrikks eierandel (50 prosent) og dannet det norske datterselskapet Dresser-Rand AS, med virksomhet også i Drammen.

I 2014 kjøpte det tyske industrikonglomeratet Siemens Dresser-Rand for 7,6 milliarder euro. Dresser-Rand-navnet består etter oppkjøpet, og det arbeidet 250 ansatte ved Dresser-Rand i Kongsberg. Omsetningen er på cirka 680 millioner kroner og selskapet har 180 ansatte (2017).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.