Rusty Nail
Drambuie er mest kjent for den klassiske cocktailen Rusty Nail.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Drambuie er en gyllen, skotsk whiskylikør som smakes til med lynghonning og ulike krydder og urter. Den har blitt produsert siden 1909 og er en sentral bestanddel i cocktailen Rusty Nail.

Faktaboks

Uttale
dræmbjˈu:i

Historien forteller at Drambuie er laget etter en gammel oppskrift fra øya Skye, nordvest i Skottland. Navnet er hentet fra gæliske an dram buidheach, som betyr «drikken som tilfredsstiller». Varemerket eies i dag av whiskyprodusenten William Grant & Sons.

Drambuie kan drikkes som den er, men den kan også brukes i drinker. Mest kjent er den som ingrediens i den klassiske cocktailen Rusty Nail, som så dagens lys i 1937, og som hadde sin storhetstid på 1960- og 70-tallet. Rusty Nail var en av de mest populære cocktailene på denne tiden og skal ha vært en av favorittene til underholdningsgjengen som gikk under navnet The Rat Pack, med blant andre Frank Sinatra, Dean Martin og Sammy Davis Jr.

International Bartenders Association har denne oppskriften på Rusty Nail: 4,5 cl skotsk whisky, 2,5 cl Drambuie. Serveres med isbiter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg