Falklandstrømmen

Artikkelstart

Falklandstrømmen er en havstrøm i Atlanterhavet som følger østkysten av Sør-Amerika nordover mellom Falklandsøyene og 35–40° sørlig breddegrad. I motsetning til andre overflatestrømmer er Falklandstrømmen svært dyp, og har hastigheter helt ned til havbunnen.

Den kalde og ferske strømmen er en gren av Sørishavsstrømmen etter at denne snur nordover sørøst for Kapp Horn. Omtrent der strømmen når kysten av Uruguay møter Falklandstrømmen på den varme, salte og betraktelig svakere Brasilstrømmen. Der de to strømmene møtes oppstår det en front mellom vannmassene, dette er et av de mest energirike områdene i verdenshavene og er kjent som Brazil-Malvinas Confluence Zone. Herfra bryter de to havstrømmene fra kysten og strømmer østover som Den søratlantiske strømmen.

Falklandstrømmen har overflatetemperaturer på omtrent 6°C og saltholdighet på rundt 33 promille. Vannføringen til strømmen er omtrent 60 millioner kubikkmeter per sekund (60 Sv), noe som gjør strømmen til en av de sterkere strømmene i verdenshavene. Strømmen er ikke spesielt rask eller bred, men har stor transport hovedsakelig grunnet dybden til strømmen. Transporten til Falklandstrømmen avtar nordover og nettotransporten nærmer seg null rundt 40° sørlig breddegrad der deler av strømmen snur sørover. Overflatehastighene i Falklandstrømmen er på rundt 0,4 meter per sekund, med bunnhastigheter opptil 0,1 meter per sekund.

Isfjell fra Weddellhavet blir transportert av Sørishavsstrømmen og etter hvert Falklandstrømmen så langt nord som til 35° sørlig breddegrad. Falklandstrømmen er svært næringsrik og støtter et mangfoldig økosystem samt fiskerier langs kysten av Argentina og Uruguay.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg