armbrøst

Moderne armbrøst med modellbetegnelsen TenPoint Stealth SS crossbow.

Armbrøst fra 1500-tallet med stålbue, fotbøyle og spennehake. Innfelt til venstre ser vi noen typer av piler: 1) Dalpil, som var vanlig i Sverige og Norge. 2) Pil med holk og skjeve fjær (sett fra siden), som gav pilen en roterende bevegelse under flukten. 3) Tung pil for storviltjakt. 4) Brannpil. Til høyre står en skytter som spenner en armbrøst ved hjelp av vinde.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Armbrøst er et håndskytevåpen med en tre- eller stålbue innebygd i et skjefte. Moderne armbrøster lages gjerne i komposittmaterialer. Prosjektilet kan være en pil, en bolt eller en kule. Armbrøsten ble brukt som krigsvåpen, men brukes i dag hovedsakelig til jakt og skytesport.

Faktaboks

Etymologi
av norrønt armbrist, fra middelnedertysk armborst, omdannelse påvirket av arm av middelalderlatinarbalista, arcubalista, grunnbetydning ‘buekastemaskin’, sammensatt av latin arcus ‘bue’ og ballista

Historie

Armbrøsten er et eldre våpen og har utviklet seg med tiden. Etter hvert som noen av buene ble stivere, for å oppnå større rekkevidde og kunne skyte tyngre prosjektiler, kunne de ikke lenger spennes ved håndkraft, men måtte spennes ved hjelp av forskjellige redskaper som for eksempel spennarm, vinde eller tannhjul.

Ifølge Plinius ble armbrøsten først brukt av fønikerne. I Kina var armbrøsten i bruk 200 år før vår tidsregning. I Europa ble den vanlig fra 1100-tallet.

Armbrøsten fikk etter hvert tekniske forbedringer, blant annet ved at strengen ikke lenger ble frigjort fra spennehaken med hånden, men ved en mekanisk avtrekkermekanisme. Armbrøsten ble brukt parallelt med buen gjennom hele sin brukstid. Armbrøster som ble brukt av fotfolk, var gjerne utstyrt med en fotbøyle foran for å lette spenningen. I den motsatte enden av skalaen bygget man større våpen for bruk i tårn eller lignende. Slike våpen måtte spennes ved hjelp av et taljesystem. Armbrøstens svakhet var lav skuddtakt, men fordelen var stor anslagskraft. Prosjektilet kunne trenge gjennom et vanlig brystharnisk. Også etter at kruttet ble tatt i bruk var armbrøsten populær. Den forsvant som krigsvåpen først på midten av 1600-tallet.

Forbud og bruk i Norge

I Norge ble armbrøsten brukt til hvalfangst frem til cirka 1890. I moderne tid har armbrøsten opplevd en renessanse som rekreasjons- og konkurransevåpen. I Norge er likevel armbrøster forbudt ifølge våpenforskriften.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg