Faktaboks

Doncaster
Uttale
dˈåŋkəstə

Doncaster er en by og en del av bykommunen i Storbritannia, England, i grevskapet Yorkshire, West Riding. Byen ligger ved River Don, 30 kilometer nordøst for Sheffield. Byen har 109 805 innbyggere ved folketellingen i 2011, mens bykommunen har 302 402 innbyggere og et areal på 219 kvadratkilometer.

Doncaster var en markedsby i middelalderen, men ble et jernbane-knutepunkt og servicesenter for kullgruveindustrien med store lokomotivfabrikker og jernbaneverksteder under den industrielle revolusjon på 1800-tallet. Berømte lokomotiver som The Mallard og The Flying Scotsman ble bygget i Doncaster. Da kullgruvedriften ble nedlagt vokste Doncaster som servicesenter for de omkringliggende kommunene og tiltrakk seg mange nye næringer samtidig som landbruket beholdt sin status. Det er fortsatt store jernbaneverksteder i Doncaster, men også fabrikasjon av rayon, stål, maskiner og plast. Doncaster Sheffield Airport er en ny internasjonal lufthavn som åpnet i 2005, med forbindelse til Eurotunnellen.

Doncaster Museum and Art Gallery er byens viktigste museum og viser naturhistorie, arkeologi, lokalhistorie og kunst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg