Domingo Faustino Sarmiento

Faktaboks

Domingo Faustino Sarmiento
uttale:
sarmiˈento
født:
15. februar 1811, San Juan, Argentina
død:
11. september 1888, Asunción, Paraguay

Domingo Faustino Sarmiento, argentinsk forfatter og politiker, som var president i Argentina fra 1868 til 1874. Sarmientos var en av Sør-Amerikas betydeligste kulturpersonligheter.

Politisk karriere

Som motstander av diktatoren Juan Manuel de Rosas måtte han dra i landflyktighet til Chile. Etter de Rosas' fall (1852) vendte han tilbake til Argentina og inntok viktige posisjoner i pressen og i politikken. I perioden 1862-1864 var han guvernør i provinsen San Juan, og deretter ambassadør i USA.

Sarmiento var Argentinas president fra 1868 til 1874. Han gjorde en grunnleggende innsats i oppbyggingen av Argentinas skoleverk. Han sto for modernisering og liberale reformer, men han var ikke en særlig populær president i sin samtid.

Forfatterskap

En stor del av Sarmientos forfatterskap er politiske og pedagogiske skrifter.

Hans betydeligste verk er Facundo; o Civilización y barbarie. Vida de Juan Facundo Quiroga (1845), en historisk roman om gaucho-føreren Juan Facundo Quiroga (som ble myrdet i 1835). Den kan også tolkes som en kritikk av Juan Manuel de Rosas og caudillismo. Den er blitt et klassisk verk både i Argentina og i spansk-amerikansk litteratur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg