Domingo Faustino Sarmiento

Faktaboks

Domingo Faustino Sarmiento
Uttale
sarmiˈento
Født
15. februar 1811, San Juan, Argentina
Død
11. september 1888, Asunción, Paraguay

Artikkelstart

Domingo Faustino Sarmiento, argentinsk forfatter og politiker, som var president i Argentina fra 1868 til 1874. Sarmientos var en av Sør-Amerikas betydeligste kulturpersonligheter.

Politisk karriere

Som motstander av diktatoren Juan Manuel de Rosas måtte han dra i landflyktighet til Chile. Etter de Rosas' fall (1852) vendte han tilbake til Argentina og inntok viktige posisjoner i pressen og i politikken. I perioden 1862-1864 var han guvernør i provinsen San Juan, og deretter ambassadør i USA.

Sarmiento var Argentinas president fra 1868 til 1874. Han gjorde en grunnleggende innsats i oppbyggingen av Argentinas skoleverk. Han sto for modernisering og liberale reformer, men han var ikke en særlig populær president i sin samtid.

Forfatterskap

En stor del av Sarmientos forfatterskap er politiske og pedagogiske skrifter.

Hans betydeligste verk er Facundo; o Civilización y barbarie. Vida de Juan Facundo Quiroga (1845), en historisk roman om gaucho-føreren Juan Facundo Quiroga (som ble myrdet i 1835). Den kan også tolkes som en kritikk av Juan Manuel de Rosas og caudillismo. Den er blitt et klassisk verk både i Argentina og i spansk-amerikansk litteratur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg