Djalma Santos

Faktaboks

Djalma Santos

Djalma Pereira Dias dos Santos

Uttale
sˈʌntus
Født
27. februar 1929, São Paulo
Død
24. juli 2013

Artikkelstart

Djalma Santos var en fotballspiller fra São Paulo som hadde posisjonen høyre back for flere brasilianske klubber og Brasils landslag.

Djalma Santos ses på som en av de aller beste høyrebackene i Brasils historie. Han deltok i fire verdensmesterskap i fotball på rad fra 1954 til 1966, og var med å vinne VM-finalene i 1958 og 1962.

Spillestil

Brasil har en lang tradisjon for å få frem offensive og tekniske backer i verdensklasse. I de senere år er Júnior, Josimar, Marcelo, Roberto Carlos, Cafu og Dani Alves eksempler på dette.

På 1950-tallet, da Santos begynte sin landslagskarriere, var forsvarsspilleren i mye større grad stasjonære enn hva de er i dag. Backene og midtstoppernes hovedoppgave var å hindre motstanderne i å skåre mål, ikke bygge opp angrep, bidra med målgivende pasninger og lage mål. Det var angrepsspillernes jobb.

Djalma Santos og Nilton Santos utgjorde Brasils backpar under VM i 1958. Begge disse backene brøt med den tradisjonelle defensive rollen forsvarsspillere hadde hatt, og blir sett på som pionerne for den offensive brasilianske backen. Santos ble med sin taklingsstyrke i lufta og langs bakken, gode teknikk, fotballforståelse og løpskapasitet (som gjorde at han kunne dekke store deler av banens rom), regnet for en komplett back etter dagens standard.

Klubbkarriere

Santos profesjonelle karriere begynte i Associação Portuguesa de Desportos hvor han var årene 1948–1959. For klubben fra São Paulo spilte han over 400 kamper.

Fra 1959 til 1968 var Santos i Palmeiras, det han står oppført med over 500 kamper. Han avsluttet sin profesjonelle karriere for Club Athletico Paranaense hvor han var perioden 1969–1970.

Santos spilte over 1000 kamper som profesjonell fotballspiller. Som en kuriositet kan det nevnes at han aldri ble utvist i løpet av klubb-karrieren.

Landslagskarriere

Sammen med venstrebacken Nilton Santos og målvakten Gilmar utgjorde han den defensive stabiliteten for Brasil under mesterskapene i Sverige i 1958 og Chile 1962, da de ble verdensmestere.

Santos spilte også for Brasil under VM i 1954, der de tapte mot Ungarn i kvartfinalen, og VM i England i 1966, hvor Brasil ikke kom seg videre fra gruppespillet.

Santos ble tatt ut på FIFAs All-Star Team (der de elleve beste spillerne blir plukket ut) under verdensmesterskapene i 1954, 1958 og 1962. Tyske Franz Beckenbauer er den andre spilleren som har blitt tatt ut på VMs All-Star Team tre ganger.

Santos skåret tre mål på 98 landskamper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg