Nilton Santos

Faktaboks

Nilton Santos

Nilton Reis dos Santos

Uttale
sˈʌntus
Født
16. mai 1927, Rio de Janeiro
Død
27. november 2013, Rio de Janeiro
Av .

Artikkelstart

Nilton Santos var en brasiliansk fotballspiller som hadde posisjonen venstre back for Botafogo og det brasilianske landslaget.

Nilton Santos var i Brasils tropp i samtlige fire verdensmesterskap i fotball fra 1950 til 1962 og vant VM-finalen med Brasil i 1958 og 1962.

Klubbkarrière

Fjorten år gammel begynte Santos å spille for Flexeiras, en lokal klubb fra Rio de Janeiro. Santos ble senere hentet til Botafogo, hvor han spilte for flere av klubbens aldersbestemte lag. Han fikk sin debut for Botafogos A-lag i 1948. Santos spilte for Botafogo hele karrieren, fra 1948 til 1964. Han står oppført med 723 kamper og elleve mål for klubben.

Estádio Olímpico Nilton Santos

Botafogos stadion heter Estádio Olímpico Nilton Santos og er kalt opp etter Nilton Santos, som regnes for den største stjernen i klubbens historie.

Den «første» wingbacken

På 1950-tallet hørte det til sjeldenhetene at backene var høyt oppe på motstandernes banehalvdel, driblet, hadde målgivende pasninger og skåret mål. Når backen kom til midtstreken skulle han i hovedsak spille ballen videre til en av de offensive spillerne på laget. I 1958 møtte Brasil Østerrike under VM i Sverige. I denne kampens andre omgang brøyt Santos et angrep inne på Østerrikes banehalvdel og spilte ballen til medspilleren José Altafini. Istedenfor å returnere til sin defensive posisjon fortsatte Santos mot Østerrikes målvakt mens han ba om å få ballen sentret tilbake. Santos mottok ballen fra Altafini inne i sekstenmeterfeltet til Østerrike og skåret 2–0-målet.

Da Santos ble intervjuet noen år senere, sa han at Brasils manager Vicente Feola hadde ropt fra sidelinjen: «Get back, get back!"

Det var dette løpet og skåringen (i 1958) som ga navnet til en ny spillerposisjon i fotballen; wingbacken. Wingbackens rolle er å dekke hele banen i lengderetningen der han skal delta i det offensive og defensive arbeidet. Santos var ikke den første backen som gikk i angrep og skåret mål, men at det skjedde under et verdensmesterskap gjorde at det ble lagt merke til i mye større grad en tidligere.

Den offensive og dynamiske backen, som Santos var en av pionerene til, fikk en viktig rolle i den angrepsorienterte nederlandske totalfotballen som ble utviklet på 1960- og 1970-tallet av Rinus Michels og Johan Cruyff.

Landslagskarrière

Santos fikk sin debut for A-landslaget i 1949. Samme år var han med å vinne Copa America med Brasil.

Under VM i 1950, som ble spilt i Brasil, satt Santos på benken. I dette mesterskapet tapte Brasil den siste kampen i finalerunden mot UruguayMaracanã. Denne «finalen» er en av de mest omtalte kamper i Brasils fotball-historie. I 1954 røk Brasil ut i kvartfinalen for Ungarn. I dette mesterskapet spilte Santos alle kampene.

Verdensmester 1958 og 1962

Verdensmesterskapet i 1958 ble avholdt i Sverige. I finalen møtte Brasil vertslandet. Brasil vant 5–2 og fikk landets første VM-pokal, Jules Rimet-trofeet, oppkalt etter den franske FIFA-presidenten som var arkitekten bak fotball VM. Fire år senere ble VM spilt i Chile. Her møtte Brasil Tsjekkoslovakia i finalen. Brasil slo Tsjekkoslovakia 3–1.

Målvakten Gilmar spilte begge mesterskapene (1958/1962), det samme gjorde venstrebacken Nilton Santos, høyrebacken Djelma Santos, samt høyre kanten Garrincha, venstre kanten Mario Zagallo, playmakeren Didi og spissen Pelé (spilte ikke finalen i 1962 grunnet skade). I tillegg til den offensive kraften dette laget hadde, har også målvakten og de to backene blitt trukket fram som en svært viktig årsak til Brasils dominans i disse mesterskapene.

Nilton Santos skåret tre mål på 84 landskamper.

Meritter

Brasil

  • Copa America (1): 1949
  • Verdensmester i fotball (2): 1958, 1962

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg