Devon, grevskap (county) i Storbritannia, sørvestlige England, mellom Bristol Channel i nord og Engelske kanal i sør; 6564 km2 med 704 500 innb. (2001). Hovedstad: Exeter; største by: Plymouth.

Store arealer i nordøst (Exmoor) og sørvest (Dartmoor) består av ufruktbare lyng- og heiområder, med høyder opp til 618 moh. (Yes Tor). De største elvene er Tamar, Exe, Dart, Teign, Taw, Torridge, Tavy, Axe og Otter, som alle danner vakre, skogkledde daldrag. Klimaet er mildt og fuktig, frost forekommer sjelden i kyststrøkene.

Viktigste næring er jordbruk og tilknyttede næringer. Det drives storfe- og sauehold samt dyrking av bygg, poteter, grønnsaker, frukt og fôrplanter. Betydelig meieriproduksjon. Velkjent produksjon av rømme (Devonshire cream) og sider. Langs kysten er turismen viktigste næringsvei. Ilfracombe er det fremste turiststedet på nordkysten; på sørkysten ligger Torquay, Paignton og Brixham (Torbay). Kystbyenes milde klima har tiltrukket seg mange pensjonister. En del turisme også i innlandet, bl.a. til nasjonalparkene Dartmoor og Exmoor. På Dartmoor var det brytning av tinn og andre metaller opp til 1800-tallet. I dag brytes noe kaolin. Plymouth er viktig marinebase og har store verft- og dokkanlegg; industrien er for øvrig beskjeden. Fiske har fortsatt en viss betydning, spesielt i Brixham og Plymouth.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.