Faktaboks

Exmoor
Uttale
ˈeksmuə

Exmoor er en høyslette og et heiområde i Storbritannia, England, sør for Bristolkanalen, på grensen av grevskapene Devon og Somerset. Høyeste topp Dunkery Beacon på Dunkery Hill når opp til 520 meter over havet.

Exmoor nasjonalpark på 693 kvadratkilometer ble etablert i 1954 og grenser til Bristolkanalen i nord. På kysten er det høye klipper og skarpt relieff som er innskåret av trange, skogkledde daler, mens det er roligere former i innlandet. Her finnes kilden til elven Exe, som renner sørover og munner ut i Den engelske kanal ved Exeter. Turisme er viktig for lokaløkonomien, med Lynton, Lynmouth og Porlock som de viktigste sentrene.

Exmoor var tidligere delvis skogkledt, men er i dag dekket av lyng og kratt. Exmoor-ponnien kommer herfra og kan ses frittgående omkring i heiene. Hjort er også et vanlig syn, men hedene er også hjemsted for en rekke fuglearter, som dvergfalk, fossekall, ringtrost, storspove, svartstrupe og vandrefalk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg