Faktaboks

Derna

Darnah

Uttale

derna

Derna er en by i Libya, hovedstad i distriktet Derna, i den historiske provinsen Kyrenaika, ved Middelhavet, 290 kilometer nordøst for Benghazi. Byen har 78 782 innbyggere (2017). Distriktet Derna har 201 639 innbyggere (2020).

Byen har en vakker beliggenhet mellom Middelhavet og fjellene Jabal al Akhdar. Den nyere delen er bygd rundt den gamle delen av byen.

Handel med sitrusfrukter, bananer og oliven er en viktig næringsvirksomhet. I Derna er det også noe lettindustri. Det er en marinebase i havneområdet. 27 kilometer sørøst for byen er flybasen Martuiba.

Historie

Under USAs aksjon mot «røverstatene» i 1805 ble Derna besatt av amerikanerne. Byen ble befestet av italienerne i 1911–1912 og var en del av Italia fra 1939. Derna ble usatt for store ødeleggelser under andre verdenskrig og ble okkupert av britene i 1942.

En storm rammet den nordøstlige delen av Libya 10. september 2023. Etter at to damanlegg ved Derna kollapset, ble en firedel av byen ødelagt eller vasket i sjøen. Mer enn 5000 mennesker omkom, og byen ble erklært som katastrofeområde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg