Den internasjonale organisasjonen for lovregulert metrologi

Den internasjonale organisasjon for legal metrologi er en verdensomspennende organisasjon for lovregulert måling. Organisasjonen er kjent under forkortelsen OIML, som følger av organisasjonens franske navn Organisation Internationale de Métrologie Légale. På engelsk heter organisasjonen International Organization of Legal Metrology.

OIML ble etablert ved en internasjonal traktat i 1955 i Paris, der også hovedkvarteret ligger. Formålet med organisasjonen er å bidra til global harmonisering av krav til måleinstrumenter, prosedyrer og praksis. Virksomheten drives i nært samarbeid med andre internasjonale organisasjoner, som BIPM (Det internasjonale byrå for mål og vekt) og ISO (Den internasjonale standardiseringsorganisasjonen), for å sikre at organisasjonenes arbeid blir samordnet.

Per 2018 er 62 land medlem av OIML, deriblant Norge, hvor Justervesenet ivaretar Norges interesser. Medlemslandene omfatter alle EU-land, G20-land og BRICS-land. I tillegg er 65 land assosierte medlemmer, som innebærer at de ønsker å bli informert om OIMLs virksomhet, uten å bidra finansielt eller med deltakelse i organisasjonens aktiviteter.

Organisasjonen har utarbeidet et stort antall anbefalinger (standarder), men har ingen legal myndighet til å pålegge andre land å følge opp sine vedtak. De anbefalinger som gjøres blir likevel ofte benyttet som teknisk grunnlag i medlemsstatenes eget lovverk og innarbeidet i for eksempel EU-direktiver og nasjonale forskrifter verden over.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.