Debora

Faktaboks

Uttale
debˈora

Debora, kvinneskikkelse som omtales i Dommernes bok, kapittel 4-5, i Den hebraiske bibel/Det gamle Testamentet. Debora beskrives som både dommer og profet. Perioden som beskrives er den tiden da det vokste frem et israelittisk samfunn i Det gamle Israel, cirka 1200–1030 fvt.

Fortellingen

Debora opptrer som pådriver og rådgiver for den militære lederen, Barak, i kampen mot kanaaneerkongen Jabins hærfører Sisera. Ifølge Dommerne 4, 6–7 begrunnes dette med at Debora har mottatt en direkte kommunikasjon fra israelittenes gud. Teksten sier ikke noe om hvordan denne beskjeden ble formidlet, om det var i en drøm, i ekstase eller på andre måter.

Debora videreformidler budskapet fra guddommen, som omfatter en plan for hvordan israelittene skal planlegge kampen. Men Barak vil ikke dra avsted uten at Debora blir med ham. Hennes svar er at i så tilfelle blir det ikke han som overvinner Sisera. Sisera vil derimot falle for en kvinnes hånd.

Under Deboras og Baraks kommando blir Sisera slått ved Kishonbekken. Men det var kenitten Hebers kone Jael, som til slutt drepte ham ved kvinnelist. Deboras spådom holdt stikk. To kvinner bidro til å redde ti tusen mann fra Naftali- og Sebulun-stammen fra nederlag (Dommerne 4, 17–21).

Deboras sang

Kapittel 5 inneholder et dikt som kalles Deboras sang. Deboras sang er en seierssang som lovpriser både Israels gud og Jaels modige handling. Debora og Barak forestiller seg også hvordan Siseras mor venter på sønnens hjemkost, mens hun utmaler seg hvordan hennes sønn og hans folk voldtar fiendens kvinner. Fremstillingen vekker assosiasjoner til det kjente motivet "kvinnen ved vinduet" som bibelteksten også knytter til dronning Jesabel, som får svært negativ omtale i bibeltekstene.

Dette er en av de få tekstene i Den hebraiske bibel/Det gamle Testamentet som setter kvinner og kvinners interesser i fokus. Mange forskere mener at Deboras sang kan være blant de eldste bibeltekstene. En av begrunnelsene er at vil ha vært vanskeligere for senere redaktører å forandre og endre et dikt enn en prosatekst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg