Faktaboks

David Hilbert
Født
23. januar 1862, Wehlau (nå Kaliningrad), Preussen (nå Russland)
Død
14. februar 1943, Göttingen, Tyskland
David Hilbert

David Hilbert

Av /KF-arkiv ※.

David Hilbert var en tysk matematiker, professor i Königsberg fra 1892 til 1895 og i Göttingen 1895 til 1936. Han var sin tids kanskje fremste matematiker, og gav banebrytende bidrag til mange områder av matematikken.

Hilberts første arbeider behandlet teorien for de algebraiske tall og former. I sin bok Grundlagen der Geometrie (1899, siden en rekke opplag og overs.) la han frem en kritisk diskusjon av geometriens aksiomer og logiske oppbygning. Senere beskjeftiget Hilbert seg med integralligninger og fortsatte her Erik Ivar Fredholms arbeider. Hans siste arbeider behandlet det alminnelige logiske grunnlag for matematikken. Hilbert var også virksom innen fysikken, der han arbeidet med kinetisk gassteori og relativitetsteori.

På den internasjonale matematikerkongressen i Paris i 1900 la Hilbert frem en samling på 23 problemer som han så som sentrale for matematikken, og som han antok ville la seg løse i fremtiden. Disse omtales som Hilberts problemer. Flere av dem er fortsatt uløst, og de har påvirket matematikkens utvikling på 1900-tallet på en gjennomgripende måte. Hilbert ble ved Abel-jubileet i 1902 æresdoktor ved Universitetet i Oslo. Hans samlede verker utkom i 10 bind i 1932–1933.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Reid, Constance. 1996. Hilbert

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg