Datapak, datakommunikasjonstjeneste som benytter et eget såkalt pakkesvitsjingnett, med enten fast forbindelse (X.25) eller oppringt forbindelse (X.28). Informasjonen som skal overføres, samles i blokker, datapakker. Pakkene er utstyrt med adressekode og dirigeres gjennom nettet i henhold til adresseinformasjonen, i prinsippet omtrent slik som brev og pakker distribueres via postverket.

Datapak kom i regulær drift i Norge 1. januar 1984 hos daværende Televerket for å tilby rimelig, sikker og fleksibel bedriftskommunikasjon. Selv om Internett og internetteknologi for virtuelle private nettverk synes å ha gjort Datapak-nettet overflødig, har norske abonnenter fortsatt hatt Datapak-tilbud med tilgang til 160 nett i 60 land, i hastigheter opptil 64 kbit/s. Tilbudet er beskrevet som spesielt egnet til å formidle informasjon til mange partnere på én gang.

Telenor-produktet ISDNpak, som er den siste tilgjengelige implementasjonen av Datapak, er planlagt å legges ned 31.12.2009. Tjenesten har vært mye brukt for alarmtjenester og betalingsterminaler, og den erstattes av varianter av en ny tjeneste kalt "betalingsaksess" som leveres over ADSL. Den nye tjenesten er ikke bakoverkompatibel med protokollene X.25 og X.28, noe ISDNpak er.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

20. april 2009 skrev Lars Øyvind Christiansen

Telenor-produktet ISDNpak, som er den siste tilgjengelige implementasjonen av Datapak, er planlagt å legges ned 31.12.2009.

http://www.telenor.no/bedrift/produkter/datakommunikasjon/smalband/

http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Sporsmal/Skriftlige-sporsmal-og-svar/Skriftlig-sporsmal/?qid=42312

(Tjenesten erstattes av varianter av en ny tjeneste kalt "betalingsaksess" som leveres over ADSL. Den nye tjenesten er derimot ikke bakoverkompatibel med protokollene X.25 og X.28, noe ISDNpak er. http://www.telenor.no/bedrift/produkter/internett/tilleggstjenester/betalingsaksess-internett/index.jsp )

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.