Datapak

Artikkelstart

Datapak var en datakommunikasjonstjeneste som ble drevet av Televerket. Tjenesten benyttet et eget pakkesvitsjet nett med enten fast forbindelse (X.25) eller oppringt forbindelse (X.28).

Datapak kom i regulær drift i Norge 1. januar 1984, og var ett av de første kommersielt tilgjengelige datanettene i Norge. Tjenesten ble senere integrert i ISDN, og ble mye brukt til blant annet betalingstjenester og alarmsystemer. Telenor-produktet ISDNpak, som var den siste tilgjengelige implementasjonen av Datapak, ble nedlagt 31. desember 2009.

En forløper for Datapak var NORPAK, utviklet ved Televerkets forskningsinstitutt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Lars Øyvind Christiansen

Telenor-produktet ISDNpak, som er den siste tilgjengelige implementasjonen av Datapak, er planlagt å legges ned 31.12.2009.http://www.telenor.no/bedrift/produkter/datakommunikasjon/smalband/http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Sporsmal/Skriftlige-sporsmal-og-svar/Skriftlig-sporsmal/?qid=42312(Tjenesten erstattes av varianter av en ny tjeneste kalt "betalingsaksess" som leveres over ADSL. Den nye tjenesten er derimot ikke bakoverkompatibel med protokollene X.25 og X.28, noe ISDNpak er. http://www.telenor.no/bedrift/produkter/internett/tilleggstjenester/betalingsaksess-internett/index.jsp )

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg