Navnet på en pakkesvitsjet prøvesentral utviklet ved Televerkets forskningsinstitutt (TF) fra 1976, straks etter at den første standarden ble vedtatt av Den internasjonale teleunionen (ITU) i deres rekommendasjon X.25.  TF var sterkt engasjert i fremstillingen av denne standarden.

Sentralen ble realisert på en NORD-10 minidatamaskin med programvare utviklet ved TF. I første omgang ble datamiljøer ved universitetene tilknyttet med bitrate 9,6 kbit/s som abonnenter, og dette samarbeidet ble videre utviklet til dagens UNINETT, som betjener hele den norske undervisning- og forskningsektoren. Senere ble det koplet trafikklinjer til X.25-baserte sentraler i Sverige, England og USA, samt til brukere i flere norske forskningsvirksomheter.  Via sentralene i utlandet kunne det etableres trafikk til ytterligere land (Canada, Frankrike, EURONET, med flere), etter hvert som samme tjenester ble implementert her og knyttet til det resulterende globale ”første generasjon internett”.

En utvidelse av NORPAK var en konstruksjon som tillot adgang til og fra enkle fjernskriverterminaler, der data ble overført karaktervis i start-stopp modus. Dette var en ”datapakke-konverter” (PAD, "Packet Assebler-Disassembler").

NORPAK prøvetjenesten ble i 1984 erstattet av Televerkets regulære DATAPAK-tjeneste basert på kommersielt utstyr. Denne tjenesten hadde tilgang til 160 individuelle X.25-baserte nett i 60 land, med bitrater opp til 64 kbit/s overføring.

Ved etablering av ISDN-tjenesten i 1990-årene inngikk en integrert X.25-basert tjeneste betegnet ”ISDNpak” med bitrate 9,6 kbit/s. Denne ble mye brukt til betalingsterminaler og alarmsystemer. Tjenesten ble lagt ned i 2010, men i land med svakt utbygget telenett leveres fortsatt X.25-tjenester på grunn av robusthet overfor linjer med dårlig kvalitet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.