DESY er et forskningssenter for elementærpartikkelfysikk i Hamburg, Tyskland med en elektronsynkrotron. Senteret driver grunnforskning i høyenergi- og partikkelfysikk, samt produksjon og anvendelse av synkrotronstråling.

Den første akseleratoren (DESY) ble satt i drift i midten av 1960-årene. I tilknytning til denne ble det 1972 ferdigstilt en lagringsring, DORIS, hvor elektroner og positroner går i motsatt retning av hverandre med energier opp til 11,2 GeV i massesenteret. Nå brukes DORIS bare som kilde for synkrotronstråler. I den nye HERA-akseleratoren (satt i drift 1992) kan protoner og elektroner sendes mot hverandre i samme akseleratorring.

1992 ble Institut für Hochenergiephysik i Zeuthen innlemmet i DESY-organisasjonen. Den norske fysikeren Bjørn Wiik spilte i flere år en sentral rolle ved DESY, og var generaldirektør (1995–99).

HERA-akseleratoren ble stengt i 2007, og for tiden har DESY ikke aktiv drift av akseleratorer for partikkelfysikk i Hamburg, men er engasjert i LHCCERN, og ikke minst i forberedelser av ILC (International Linear Collider), som kandidat til neste generasjon elektronakselerator.

I Zeuthen drives en testfasilitet for fotoninjeksjon (PITZ). Denne aktiviteten er viktig for utvikling av nye generasjoner laserteknikk. Også i Hamburg drives omfattende aktivitet knyttet til laserfysikk, med fasilitetene PETRA III (Røntgenkilde) og FLASH (fri-elektron-laser).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.