DESY er et forskningssenter for elementærpartikkelfysikk i Hamburg, Tyskland med en elektronsynkrotron. Senteret driver grunnforskning i høyenergi- og partikkelfysikk, samt produksjon og anvendelse av synkrotronstråling.

Den første akseleratoren (DESY) ble satt i drift i midten av 1960-årene. I tilknytning til denne ble det 1972 ferdigstilt en lagringsring, DORIS, hvor elektroner og positroner går i motsatt retning av hverandre med energier opp til 11,2 GeV i massesenteret. Nå brukes DORIS bare som kilde for synkrotronstråler. I den nye HERA-akseleratoren (satt i drift 1992) kan protoner og elektroner sendes mot hverandre i samme akseleratorring.

1992 ble Institut für Hochenergiephysik i Zeuthen innlemmet i DESY-organisasjonen. Den norske fysikeren Bjørn Wiik spilte i flere år en sentral rolle ved DESY, og var generaldirektør (1995–99).

HERA-akseleratoren ble stengt i 2007, og for tiden har DESY ikke aktiv drift av akseleratorer for partikkelfysikk i Hamburg, men er engasjert i LHCCERN, og ikke minst i forberedelser av ILC (International Linear Collider), som kandidat til neste generasjon elektronakselerator.

I Zeuthen drives en testfasilitet for fotoninjeksjon (PITZ). Denne aktiviteten er viktig for utvikling av nye generasjoner laserteknikk. Også i Hamburg drives omfattende aktivitet knyttet til laserfysikk, med fasilitetene PETRA III (Røntgenkilde) og FLASH (fri-elektron-laser).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.