DARPS
DARPS benyttes ofte til posisjonering av avanserte tankskip som laster olje offshore.
DARPS
Lisens: CC BY SA 3.0

DARPS (Differential Absolute and Relative Positioning Sensor) er et radionavigasjonssystem system som benyttes til nøyaktig posisjonering av skip, samt dets relative posisjon i forhold til et annet objekt – da gitt som retning og avstand til dette. Systemet er satellittbasert og utviklet av Kongsberg Seatex AS i Trondheim.

Faktaboks

Uttale
Darps
Også kjent som

Differential Absolute and Relative Positioning Sensor

Systemet bygger på at skipet og det andre objektet, oftest en lastebøye ved en oljeplattform eller et produksjonsskip, bestemmer sine posisjoner nøyaktig. Til dette brukes differensiell GNSS. Posisjonen til objektet overføres så videre til skipet på en UHF-radiolink. Dermed kan systemet på skipet beregne avviket mellom de to posisjonene, hvilket vil representere retning og avstand mellom dem. Systemet har fått stor utbredelse på avanserte tankskip som laster olje fra flytende produksjonsskip (FPSO) eller andre installasjoner offshore. Dette er operasjoner hvor skipet normalt bruker dynamisk posisjonering (DP), og hvor den relative posisjonen til det andre objektet er særdeles kritisk. DP-systemet vil da holde skipet i nøyaktig posisjon og orientering, blant annet basert på måledata fra DARPS.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Kjerstad, Norvald (2022). Elektroniske og akustiske navigasjonssystemer. Fagbokforlaget.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg