produksjonsskip

Balder er bygd ut med havbunnsbrønner som er koblet til et produksjonsskip. I bakgrunnen skimtes Ringhorne-plattformen.
Balder-skipet
Av .
Produksjonsskipet Åsgard
Av .

Artikkelstart

Produksjonsskip er skip utrustet for petroleumsproduksjon. Dette kan både være skip som er nybygd til formålet eller ombygde tankskip.

Faktaboks

Uttale
produksjˈonsskip
Også kjent som

FPSO (Floating Production, Storage and Offloading), flytende oljeplattform

Denne typen skip brukes særlig på mindre felt og på dypt vann der det ikke er lønnsomt å bygge ut feltet med en fast plattform, og ligger vanligvis oppankret på et felt i mange år. Skipet er utstyrt på lignende måte som en produksjonsplattform, men kan flyttes når feltet er uttømt. Petroleumsfelt der det benyttes produksjonsskip bygges oftest ut med ulike havbunnsinstallasjoner der brønnstrømmen sendes i rør opp til produksjonsskipet. Oljen som produseres lagres i tanker om bord før den lastes om bord i tankskip på feltet. Produksjonsanlegget om bord i et produksjonsskip er vanligvis plassert på dekk.

Det finnes også lignende skip som ikke har produksjonsutstyr om bord og som vanligvis betegnes som lagerskip eller FSO (Floating Storage and Offloading). Disse er knyttet opp til en plattform der brønnstrømmen fra feltet produseres og sendes til lagerskipet for lagring og lasting til tankskip.

Produksjonsskip brukes en rekke steder i verden, blant annet utenfor kysten av Brasil, i Vest-Afrika, flere steder i Asia og på norske og engelske felt. I Norge brukes produksjonsskip blant annet på feltene Åsgard, Varg, Balder, Norne og Skarv.

Det norske selskapet Petrojarl har vært en av pionerene innen produksjonsskip. Selskapet ble etablert i Trondheim i 1974 som Golar Nor Offshore men ble overtatt av det canadiske selskapet Teekay i 2006. Hovedkontoret er fortsatt i Trondheim der selskapet blant annet driver produksjonsskipene Petrojarl Banff, Petrojarl Foinaven og Sevan Hummingbird, alle i engelsk sektor av Nordsjøen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg