Corythosaurus
Corythosaurus, slik en kunstner tenker seg at den kan ha sett ut da den levde. Grunnlaget for slike illustrasjoner av utdødde dyr er fossiler.
Corythosaurus
Av /iStock.

Corythosaurus er en utdødd planteetende dinosaur som levde i sen kritt.

Faktaboks

Uttale

korytos'aurus

Beskrivelse

Corythosaurus ble omtrent 9 meter lang og kunne veie rundt 2 tonn. Den er kjennetegnet ved en avrundet kam på hodet som rommer en utvidet nesehule, og den hadde over 600 kinntenner.

Levevis

Tidligere trodde man at den store nesehulen kunne ha noe med dyrets evne til å dykke i vann å gjøre. Nå vet vi at Corythosaurus var fullstendig landlevende, og at nesehulen kanskje kan ha bedret luktesansen eller tilført fuktighet til tørr luft, som hos steppelevende hjortedyr idag.

Utbredelse

Corythosaurus levde i Canada i sen kritt (ca. 75 millioner år siden).

Systematikk

Corythosaurus er en slekt i familien Hadrosauridae. Mange arter har blitt foreslått innen slekten, stort sett basert på variasjoner i størrelsen på kammen, men nå vet man at dette var aldersforskjeller heller enn artsforskjeller. Alle disse eksemplarene rommes nå innenfor typearten Corythosaurus casuarius.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (8)

skrev Cindy Vega

Hvilke dyr stammer fra Corythosaurus?

svarte Lene Liebe Delsett

Corythosaurus, og dinosaurgruppen den tilhører (hadrosaurene), har ingen nålevende etterkommere. De siste artene i gruppen ble utryddet i kritt-paleogenutryddelsen.

svarte Cindy Vega

Takk for svaret! Lurer også på hvordan de lagde lydene for å kommunisere med hverandre. Var det sånn at de pustet inn luft inn i kammen, også slapp de den ut igjen, eller holdt den inne?

svarte Lene Liebe Delsett

Vi vet ikke sikkert om og hvordan de laget lyd, men utformingen av kammen tyder på at de blåste luft igjennom den for å lage lyd.

skrev Cindy Vega

Har Corythosaurus flere tenner enn T-Rex?

svarte Lene Liebe Delsett

Corythosaurus hadde et stort antall kinntenner, og dermed flere tenner totalt enn Tyrannosaurus Rex.

skrev Cindy Vega

Alle andre kilder enn deres sier at denne dinosauren veier 3-5 tonn. Stemmer det?

svarte Lene Liebe Delsett

Vekt for utdødde dyr er alltid et anslag, siden det meste av kroppen ikke er bevart. Anslaget er basert på størrelsen på knokler og sammenlikning med nålevende dyr, og avhengig av hvordan du regner og hvilke forutsetninger du legger inn, er det helt normalt at anslagene vil variere. Tallet i leksikonartikkelen er basert på et vitenskapelig arbeid.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg