Byens landemerke, den kjempemessige statuen Kristus Forløseren som skuer ut over byen fra Corcovado. Selve statuen er 30 meter høy og står på en sju meter høy sokkel. Hodet alene er 3,7 meter høyt og veier 35,6 tonn, hver hånd veier ni tonn, og avstanden mellom armenes to ytterpunkter er 23 meter. Hele statuen veier om lag 1000 tonn. Inne i statuen er det et kapell med plass til 150 mennesker. Statuen ble laget i Paris etter tegninger av arkitekten Heitor da Silva og fraktet til Rio. Hendene og hodet ble laget av den franske billedhuggeren Paul Landowsky. Den ble laget i forbindelse med 100-årsjubileet for Brasils frigjøring fra Portugal. Innvielsen fant sted 12. oktober 1931, og ble foretatt av Guglielmo Marconi.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Corcovado er en fjelltopp i Rio de Janeiro i Brasil, verdenskjent for sin 38 meter høye, massive statue Cristo Redentor ('Kristus Forløseren').

Faktaboks

Uttale
corcovˈado
Etymologi
portugisisk for ‘den pukkelryggede’.
Også kjent som

Morro do Corcovado ('Corcovado-toppen')

Granittoppen ligger i den vernede Tijuca-skogen, 704 meter over havet. Statuen rommer et kapell og er flombelyst om natten. Corcovado er en av Brasils mest kjente landmerker, og Kristusstatuen ble i 2007 oppført på listen over verdens sju nye underverker.

En tannhjulbane til toppen ble åpnet allerede i 1884, og var den første brasilianske jernbanen som ble elektrifisert i 1910. Begrenset kapasitet og stor pågang kan medføre lang ventetid. Fra endestasjonen kan utsiktspunktet nås via 223 trappetrinn, heis eller rulletrapp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg