Clemens J. Setz

Faktaboks

Clemens J. Setz

Clemens Johann Setz

Født
15. november 1982, Graz
Clemens J. Setz (2012)

Artikkelstart

Clemens J. Setz er en østerriksk forfatter. Setz har fått flere utmerkelser for sine tekster, blant annet prisen til bokmessen i Leipzig i 2011 (for Die Liebe zur Zeit des Mahlstädter Kindes). Med Indigo kom han i 2012 på den såkalte shortlist for Der Deutsche Buchpreis, det samme med Die Stunde zwischen Frau und Gitarre (2015). 2021 ble han tildelt den mest prestisjetunge av de tyske litteraturprisene: Georg-Büchner-prisen.

Biografi

Setz studerte germanistikk og matematikk ved Universitetet i Graz. Etter fullførte studier arbeidet han som oversetter fra engelsk parallelt med at han begynte å skrive og fikk publisert kortere litterære tekster. Han bor i Graz.

Romaner

Setz debuterte i 2007 med romanen Söhne und Planeten (Sønner og planeter), en flerperspektivisk roman som handler om forholdet mellom fedre og sønner og om litteratur. Også romanen Die Frequenzen (2009, Frekvensene) handler om et vanskelig far-sønn-forhold og om kunst.

I 2011 kom Die Liebe zur Zeit des Mahlstädter Kindes (Kjærlighet på tiden til barnet fra Mahlstadt), en samling fortellinger, som kretser om irrgangene i den menneskelige psyke, om hjelpeløshet og om det groteske.

I romanen Indigo (2012, Indigo) skriver Setz seg selv inn i teksten, som matematikklæreren Clemens Setz som observerer hvordan elevene på skolen der han arbeider blir utsatt for merkelige hendelser. Også i denne romanen tar Setz leseren med inn i et komplekst litterært univers hvor sjanger-grenser og leserens forventninger til hva en tekst skal være utfordres.

Den tusen sider lange romanen Die Stunde zwischen Frau und Gitarre (2015) regnes som hans litterære hovedverk til nå og ble raskt en kultroman. Den ytre handlingen, som til en stor grad utspiller seg på en institusjon i Graz hvor hovedpersonen, 21 år gamle Natalie arbeider, er konsentrert og oversiktlig, men er utgangspunkt for Setz' litterære utforsking av blant annet seksualitet, pornografi, hevn, manipulasjon og tekniske medier.

Dramatikk og poetikk

Clemens J. Setz har også skrevet dramatikk: Erinnya (2018, uroppført samme år på Schauspielhaus Graz, regi: Claudia Bossard) og Die Abweichungen (2018, uroppført samme år på Schauspiel Stuttgart, regi: Elmar Goerden), som i 2019 ble invitert til den prestisjefylte teaterfestivalen Mühlheimer Theatertage.

I 2016 holdt han poetikkdosenturet ved Universitetet i Bamberg, i 2019 ved Freie Universität Berlin.

Utmerkelser

Clemens J. Setz har fått mange utmerkelser for sitt arbeid, blant annet

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg