Christian Fredrik Gotfried Friele

Faktaboks

Christian Fredrik Gotfried Friele
Uttale
frˈi:lə
Født
22. mai 1821, Bergen
Død
24. januar 1899, Kristiania (Oslo)

Christian Friele. Tegnet av A. Bloch.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Christian Fredrik Gotfried Friele var en norsk redaktør og politiker. Han ble cand.jur. i 1851, var fungerende redaktør i Morgenbladet fra 1857 og avisens sjefredaktør i årene 1865–1893.

I sin ungdom hørte Friele til kretsen omkring dikteren Johan Sebastian Welhaven. Han opparbeidet Morgenbladets innflytelse sterkt, og frem til riksrettsåret 1884 var bladet det konservative embetsmannspartis ubestridt ledende organ. Han gjorde sin avis til en makt i staten, og få var de politikere på høyre fløy som våget å sette seg opp mot Frieles dom.

Journalistisk brakte han Morgenbladet frem i første rekke, med spesiell vekt på den politiske informasjonsvirksomhet og næringspolitisk stoff. Selv ble han i vide kretser både fryktet og hatet. Hans form så vel skriftlig som muntlig var bitende skarp, undertiden over grensen til det ondskapsfulle. Innen Sverdrup-Bjørnson-leiren stod han som innbegrepet av alt som skulle kjempes ned. Personlig makt søkte Friele ikke, han var uavhengig til alle kanter, uegennyttig og uredd, blant annet også overfor kongehuset.

Etter 1884 sank hans innflytelse, og det er hevdet at han i det lange løp snarere skadet enn fremmet sitt partis interesser. Han fratrådte redaktørstillingen i 1893. I de siste år var han en skuffet, bitter og isolert mann.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg