Charlottenburg

Charlottenburg

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Charlottenburg er et slott i Berlin, i en stor park nordvest i bydelen av samme navn.

Faktaboks

Uttale
charlˈottenburg

Slottet er oppkalt etter Fredrik 1s dronning Sofie Charlotte. Det ble påbegynt i 1695 etter tegninger av arkitekt J. A. Nering. På 1700-tallet ble det bygd på av Johann Friedrich Eosander von Göthe og George Wenzeslaus von Knobelsdorff. Senere er det blitt om- og påbygd ved Carl Gotthard Langhans og Karl Friedrich Schinkel.

Slottet ble sterkt skadet under luftangrep i 1943, men er restaurert og rommer nå betydelige kunst- og kulturhistoriske samlinger. Blant annet inneholder det Antikenmuseum i en av slottets tidligere gardekaserner, Museum für Vor- und Frühgeschichte i det tidligere slottsteateret og i selve slottet blant annet et Schinkel-museum, store samlinger av møbler og malerier, en stor samling berlinerporselen og et porselenskabinett med kinesisk porselen, foruten deler av huset Hohenzollerns store samling av snusdåser.

I slottsparken ligger et mausoleum, tegnet av Schinkel, hvor blant andre keiser Wilhelm 1 og hans hustru Louise av Preussen er gravlagt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg