Faktaboks

Charles Sheeler
Uttale
ʃˈilə
Født
16. juli 1883, Philadelphia, USA
Død
7. mai 1965, New York, USA
Charles Sheeler
Av .
Ford Plant, River Rouge

Ford Plant i River Rouge, 1927, av Charles Sheeler

Av /NTB Scanpix ※.

Charles Sheeler var en amerikansk billedkunstner. Han utviklet en egen amerikansk kubisme. I tillegg arbeidet han som kommersiell fotograf.

På reisefot

Sheeler reiste til Europa og bodde 1908–1909 i Italia og Paris. Der kom han i kontakt med analytisk kubisme. I 1912 reiste han tilbake til USA og drev kommersiell fotografering ved siden av malingen. Scheeler deltok i utstillingen Armory Show i 1913.

Presisjonisme

Sammen med Morton Schamberg og Charles Demuth utviklet han en slags amerikansk kubisme, kalt presisjonisme, med gjenkjennelige elementer i geometriske strukturer, inspirert av Cézanne. På denne tiden begynte han også å eksperimentere med fotografi. Han brukte ofte fotografier som grunnlag for sine komposisjoner. Den første fotoutstillingen hadde han i Modern Gallery i New York i 1918.

Kommersiell fotograf

I 1920 deltok Sheeler i arbeidet med filmen Manhattan. Fra 1923 arbeidet han som fotograf for magasinene Vogue og Vanity Fair. I 1927 fikk han internasjonal anerkjennelse for sine bilder fra Ford-fabrikken ved River Rouge.

Arkitektoniske og urbane bilder

Fra omkring 1918 var Sheeler opptatt av å skildre arkitektur og bymotiver. Han var særlig fascinert av New Yorks skyskrapere. I 1930- og 1940-årene skapte han regionale landskaper og interiører i en presisjonistisk stil, mens han i 1950- og 1960-årene mest skildret industriarkitektur, maskineri og urbane motiver.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Brock, Charles. Charles Sheeler: Across Media. University of California Press. 2006.
  • Jensen, Kirsten M. (mfl). Charles Sheeler: Fashion, Photography, and Sculptural Form. University of Pennsylvania Press. 2017.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg