Americana (1931)
Americana (1931). Av . CC BY 2.0

Charles Sheeler

Faktaboks

Charles Sheeler
Uttale
ʃˈilə
Født
16. juli 1883, Philadelphia, USA
Død
7. mai 1965, New York, USA
Charles Sheeler
Av .
Ford Plant, River Rouge

Ford Plant i River Rouge, 1927, av Charles Sheeler

Av /NTB Scanpix ※.

Charles Sheeler var en amerikansk billedkunstner. Han utviklet en egen amerikansk kubisme. I tillegg arbeidet han som kommersiell fotograf.

På reisefot

Sheeler reiste til Europa og bodde 1908–1909 i Italia og Paris. Der kom han i kontakt med analytisk kubisme. I 1912 reiste han tilbake til USA og drev kommersiell fotografering ved siden av malingen. Scheeler deltok i utstillingen Armory Show i 1913.

Presisjonisme

Sammen med Morton Schamberg og Charles Demuth utviklet han en slags amerikansk kubisme, kalt presisjonisme, med gjenkjennelige elementer i geometriske strukturer, inspirert av Cézanne. På denne tiden begynte han også å eksperimentere med fotografi. Han brukte ofte fotografier som grunnlag for sine komposisjoner. Den første fotoutstillingen hadde han i Modern Gallery i New York i 1918.

Kommersiell fotograf

I 1920 deltok Sheeler i arbeidet med filmen Manhattan. Fra 1923 arbeidet han som fotograf for magasinene Vogue og Vanity Fair. I 1927 fikk han internasjonal anerkjennelse for sine bilder fra Ford-fabrikken ved River Rouge.

Arkitektoniske og urbane bilder

Fra omkring 1918 var Sheeler opptatt av å skildre arkitektur og bymotiver. Han var særlig fascinert av New Yorks skyskrapere. I 1930- og 1940-årene skapte han regionale landskaper og interiører i en presisjonistisk stil, mens han i 1950- og 1960-årene mest skildret industriarkitektur, maskineri og urbane motiver.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Brock, Charles. Charles Sheeler: Across Media. University of California Press. 2006.
  • Jensen, Kirsten M. (mfl). Charles Sheeler: Fashion, Photography, and Sculptural Form. University of Pennsylvania Press. 2017.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg