Cephalaria gigantea

Gullknapp, Cephalaria gigantea, dyrkes i norske hager og finnes av og til forvilla. Ree Park, Djursland, Danmark

Cephalaria er ei slekt i kaprifolfamilien med om lag 65 arter, hovedsakelig i middehavsområdet og ingen naturlig forekommende i Norge. Den kalles også storknappslekta.

Faktaboks

Uttale
sefalˈaria
Etymologi
av gresk ‘hode’
Også kjent som
storknappslekta
Vitenskapelig navn
Cephalaria
Beskrevet av
Heinrich Adolph Schrader

Bladene er motsatte, og blomstene sitter tett sammen i mer eller mindre halvkuleforma hoder. Overflatisk kan blomsterstanden ligne på kurvplanter, men arter i storknappslekta har frie pollenknapper som stikker ut av blomstene. Blomstene i kanten av blomsterstanden har lange fliker og er noe asymmetriske, mens blomstene i midten er symmetriske med kortere fliker.

Ingen arter i storknappslekta er viltvoksende i Norge, men noen dyrkes som prydplanter. Den vanligste er gullknapp. Artene i slekta finnes ved Middelhavet og i Vest-Asia.

Storknappslekta er nært beslekta med bakkeknappslekta og rødknappslekta. Blomstene i storknappslekta er gule eller hvite og begeret mangler tenner, mens de to andre slektene som regel har rosaaktige blomster og har beger med tenner i toppen. I likhet med rødknappslekta har storknappslekta firetallige blomsterkroner, noe som skiller disse fra bakkeknappslekta, som har femtallige.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Cephalaria
Cephalaria
Artsdatabanken-ID
101728
GBIF-ID
7968533

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg