Cephalaria

Gullknapp, Cephalaria gigantea, dyrkes i norske hager og finnes av og til forvilla. Ree Park, Djursland, Danmark

Cephalaria er ei slekt i kaprifolfamilien med om lag 65 arter, hovedsakelig i middehavsområdet og ingen naturlig forekommende i Norge. Den kalles også storknappslekta.

Faktaboks

Uttale
sefalˈaria
Etymologi
av gresk ‘hode’
Også kjent som

storknappslekta

Bladene er motsatte, og blomstene sitter tett sammen i mer eller mindre halvkuleforma hoder. Overflatisk kan blomsterstanden ligne på kurvplanter, men arter i storknappslekta har frie pollenknapper som stikker ut av blomstene. Blomstene i kanten av blomsterstanden har lange fliker og er noe asymmetriske, mens blomstene i midten er symmetriske med kortere fliker.

Ingen arter i bakkeknappslekta er viltvoksende i Norge, men noen dyrkes som prydplanter. Den vanligste er gullknapp. Artene i slekta finnes ved Middelhavet og i Vest-Asia.

Storknappslekta er nært beslekta med bakkeknappslekta og rødknappslekta. Blomstene i storknappslekta er gule eller hvite og begeret mangler tenner, mens de to andre slektene som regel har rosaaktige blomster og har beger med tenner i toppen. I likhet med rødknappslekta har storknappslekta firetallige blomsterkroner, noe som skiller disse fra bakkeknappslekta, som har femtallige.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg