gullknapp

Cephalaria gigantea, gullknapp. Foto fra: Ree Park, Djursland, Danmark

Cephalaria gigantea, gullknapp. Foto fra: Ree Park, Djursland, Danmark

Gullknapp er en flerårig art i kaprifolfamilien som brukes noe som hageplante. Artens opprinnelige voksesteder er Kaukasus. Gullknapp er funnet noen få ganger som hagerømling, men utgjør idag ingen trussel som invaderende art.

Faktaboks

Også kjent som
Cephalaria gigantea

Plantene blir 80–200 centimeter høye, og bladene er oppdelte med en stor endeflik. Stenglene er forgreina og blomstene er lyst gule og sitter tett sammen i en halvkuleformet kurvlignende blomsterstand. Blomstene langs kanten av blomsterstanden er svakt asymmetriske, mens blomstene inne i blomsterstanden er radiærsymmetriske. Blomstene har frie pollenbærere.

Gullknapp hører til den delen av kaprifolfamilien som tidligere var en egen familie, kardeborrefamlien, og er ganske nært beslekta med rødknapp, blåknapp og bakkeknappslekta.

Denne arten er vurdert i Fremmedartslista til «Ingen kjent risiko», (NK) fordi man mener invasjonspotensialet er lite, og den har ingen kjent økologisk effekt. Gullknapp er funnet forvilla under ti ganger siste åtti år, men aldri mer enn én gang på ett sted.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg