Casablanca-konferansen, toppmøte avholdt under den andre verdenskrig, 14.–24. januar 1943, mellom president Franklin D. Roosevelt og statsminister Winston Churchill. Josef Stalin var invitert, men kom ikke. Den offisielle grunn var at Stalin ikke kunne forlate Sovjetunionen under den sovjetiske offensiv. Den virkelige årsak var sannsynligvis at Stalin var misfornøyd med at det ikke raskere ble åpnet en «annen front».

På konferansen ble det truffet beslutning om alliert landgang i Sicilia og Italia, krigen i Nord-Afrika skulle raskt bringes til seier, forsyningslinjene til Storbritannia skulle gis bedre sikring, den strategiske bombing over Tyskland skulle økes, invasjonen i Vest-Europa skulle settes i gang 1944 og amerikanerne fikk britenes samtykke til utvidet krigføring i Stillehavet.

På pressekonferansen etter Casablanca-konferansen uttalte president Roosevelt at man ville kreve betingelsesløs overgivelse av fienden. Det ble forgjeves forsøkt å få i stand et samarbeid mellom de rivaliserende franske generaler Henri-Honoré Giraud og Charles de Gaulle.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.