Faktaboks

Carlos Menem

Carlos Saúl Menem

Uttale
mˈenem
Født
2. juli 1930, Anillaco, La Rioja, Argentina
Død
14. februar 2021, Buenos Aires, Argentina
Carlos Menem
Carlos Menem var Argentinas president fra 1989 til 1999.
Presidencia de la nación Argentina.
Lisens: CC BY 2.0

Carlos Menem var en argentinsk politiker som var Argentinas president i perioden fra 1989 til 1999. Landet opplevde i Menems presidenttid en betydelig økonomisk vekst, men han måtte også ta sin rundelige del av ansvaret for den dype økonomiske krisen som rammet landet i 2001.

Menem tilhørte peronistpartiet, men førte en politikk som brøt med mye av det peronismen tidligere hadde stått for. Han gjennomførte omfattende nyliberale økonomiske reformer, med privatisering, svekkelse av fagforeningenes makt og økt satsing på frihandel. Menem fikk i 1993 endret grunnloven slik at presidenten fikk mer makt og kunne gjenvelges, og han ble gjenvalgt i 1995. Stigende arbeidsledighet og et økende antall korrupsjonssaker gjorde at hans popularitet sank mot slutten av hans andre periode. Opposisjonens kandidat, Ferndando de la Rúa fra Unión Cívica Radical, vant presidentvalget i 1999.

Menem stilte også som kandidat ved presidentvalget i 2003, som var det første ordinære valget etter krisen i landet. I første valgomgang ledet han knepent på Néstor Kirchner, som tilhørte en annen fløy av peronistpartiet. Menem trakk imidlertid sitt kandidatur kort før sluttoppgjøret mellom de to i andre valgomgang, og han ble kritisert for at Kirchner dermed måtte utpekes uten den tyngden som en reell valgseier ville ha gitt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg