Faktaboks

Fernando de la Rúa Bruno
Født
1937
Død
9. juli 2019
Fernando de la Rúa Bruno, 1999
Fernando de la Rúa Bruno, 1999
Av /𝒲.
Lisens: CC BY 2.0

Fernando de la Rúa Bruno var en argentinsk politiker og jurist, som var Argentinas president i perioden 1999–2001.

Biografi

I 1973 ble de la Rúa valgt inn i senatet for partiet Unión Cívica Radical (UCR). Ved presidentvalget i september samme år, bare 36 år gammel, var han partiets visepresidentkandidat.

Da diktaturet i Argentina tok slutt i 1983, ble de la Rúa på ny valgt inn i senatet, og i 1996 ble han første folkevalgte borgermester i Buenos Aires. I 1999 vant han presidentvalget som leder for koalisjonen av hans eget parti, Unión Cívica Radical, og det venstreorienterte Frepaso. Hovedlinjene i hans politiske program var å fortsette den foregående presidentens, Carlos Menems, nyliberale økonomiske linje, men samtidig å renske kraftig opp i økende korrupsjon og maktmisbruk.

Da de la Rúa begynte sin presidentperiode, var landet allerede i økonomiske vanskeligheter, og situasjonen forverret seg gradvis de neste to årene. I desember 2001 var den økonomiske krisa så akutt at han fryste alle bankkonti i landet for å hindre kapitalflukt. Dette tiltaket utløste omfattende protester, og den 21. desember 2001 så han seg tvunget til å flykte fra presidentpalasset i helikopter. Han satt således kun halvparten av presidentperioden på fire år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg