Fernando de la Rúa Bruno

Faktaboks

Fernando de la Rúa Bruno
født:
1937
død:
9. juli 2019

Fernando de la Rúa Bruno var en argentinsk politiker og jurist, som var Argentinas president i perioden 1999–2001.

Biografi

I 1973 ble de la Rúa valgt inn i senatet for partiet Unión Cívica Radical (UCR). Ved presidentvalget i september samme år, bare 36 år gammel, var han partiets visepresidentkandidat.

Da diktaturet i Argentina tok slutt i 1983, ble de la Rúa på ny valgt inn i senatet, og i 1996 ble han første folkevalgte borgermester i Buenos Aires. I 1999 vant han presidentvalget som leder for koalisjonen av hans eget parti, Unión Cívica Radical, og det venstreorienterte Frepaso. Hovedlinjene i hans politiske program var å fortsette den foregående presidentens, Carlos Menems, nyliberale økonomiske linje, men samtidig å renske kraftig opp i økende korrupsjon og maktmisbruk.

Da de la Rúa begynte sin presidentperiode, var landet allerede i økonomiske vanskeligheter, og situasjonen forverret seg gradvis de neste to årene. I desember 2001 var den økonomiske krisa så akutt at han fryste alle bankkonti i landet for å hindre kapitalflukt. Dette tiltaket utløste omfattende protester, og den 21. desember 2001 så han seg tvunget til å flykte fra presidentpalasset i helikopter. Han satt således kun halvparten av presidentperioden på fire år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg