Carlo Ginzburg

Faktaboks

Født
1939
Carlo Ginzburg av . CC BY SA 3.0

Carlo Ginzburg er en italiensk historiker. Han er kjent som en av grunnleggerne av mikrohistorie, en retning innenfor historiefaget som beskriver og analyserer enkelthendelser og enkeltpersoner og bruker disse for å belyse større forhold.

Forskerbiografi

Ginzburg tok sin doktorgrad ved Universitetet i Bologna i 1962, og har vært professor ved Universitetet i Bologna, UCLA i California, og senest Scuola Normale Superiore di Pisa. Hans internasjonale gjennombrudd kom i 1980 med den engelske oversettelsen av Il formaggio e i vermi (italiensk utgave 1976) under tittelen The Cheese and the Worms : The Cosmos of a Sixteenth Century Miller.

Forskningsinteresse

Carlo Ginzburg har vært spesielt interessert i avvikende personer og fenomener i Italia på 1500- og 1600-tallet, og brukt deres historier for å utforske folkelige forestillinger, og spenningen mellom rasjonalisme og irrasjonalisme i historien.

Som en av de fremste representantene for mikrohistorie har han stått for en historieskriving som fokuserte mer på enkeltpersoner enn på grupper eller klasser, i klar kontrast til sosialhistorie, som var den dominerende historiefaglige retningen på 1960- og 1970-tallet.

Carlo Ginzburg er sønn av Natalia Ginzburg.

Utgivelser

Carlo Ginzburgs mest berømte bøker er:

  • Il formaggio e i vermi (italiensk utgave 1976) under tittelen The Cheese and the Worms : The Cosmos of a Sixteenth Century Miller.
  • I benandanti (1966, engelsk utgave: The Night Battles : Witchcraft and Agrarian Cults in the Sixteenth and Seventeenth Centuries, 1983)
  • Storia notturna: Una decifrazione del Sabbat (1989, engelsk utgave: Ecstasies. Deciphering the Witches' Sabbath, 1991)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg