Sosialhistorie er en gren av historievitenskapen som særlig befatter seg med sosiale (og økonomiske) emner. Tradisjonelt har politisk historie hatt en dominerende plass innenfor historiefaget. Dette har bidratt til at økonomisk historie og sosialhistorie har utviklet seg til egne disipliner.

En vid definisjon av sosialhistorie går i retning av å se hele den fortidige sosiale virkelighet som en enhet. Her innbefattes politisk historie, økonomisk historie og religionshistorie. Allerede Herodot og Tacitus skrev historie av en slik karakter. En trangere definisjon av sosialhistorie er det som «blir igjen» når man ser bort fra den politiske historien; noen vil også se bort fra den økonomiske. Det som på denne måten blir sosialhistoriens tema, kan karakteriseres med stikkord som seder og skikker, levesett og livssituasjon, tro og overtro.

Nyere sosialhistorikere i Norge har gjerne vært inspirert av en marxistisk tradisjon som legger stor vekt på å se økonomiske, sosiale og politiske fenomener i sammenheng. Professor Edvard Bull d.y. plasserte seg som den fremste representanten for sosialhistorie med sitt doktorarbeid Arbeidermiljø under det industrielle gjennombrudd (1958).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.