Carl von Savigny

Faktaboks

Carl von Savigny
Friedrich Carl von Savigny
Uttale
savinjˈi
Født
21. februar 1779, Frankfurt am Main
Død
25. oktober 1861, Berlin

Carl von Savigny, tysk rettslærd og politiker, en av grunnleggerne av den såkalte historiske skolen innenfor rettsvitenskapen. Han var imot det initiativet som kom fra enkelte andre rettslærde om at det burde skrives en samlet lovbok for alle tyske stater, for tiden var ikke moden for dette. Savigny mente at retten fant sitt naturlige uttrykk ikke i skrevne lover, men i folkets sedvaner, og han var imot den herskende naturrettslære. Ledetanken hans var at retten var noe som vokste langsomt fram som et produkt av nasjonens historiske utvikling.

Dette nasjonale og tidsbundne rettssynet fikk åndelig næring blant annet fra romantikken. Savigny hadde stor innflytelse på rettsvitenskapen på 1800-tallet, og han var ledende når det gjaldt forskning på romerrettens utvikling og dens plass i datidens Tyskland.

I årene 1842-1848 var Savigny justisminister i Preussen. Da stanset han det pågående arbeidet med å revidere den store lovsamlingen Allgemeines Landrecht für die preussischen Staaten fra 1794.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg